Sufar de bruxism

De ceva vreme am inceput sa am o hipersensibilitate a dintilor, nu mai puteam bea apa rece fara sa ma deranjeze o senzatie ciudata la dintii din fata. Speriata m-am consultat cu o oglinjoara sa nu cumva sa am o carie pitita prin spatele dintilor. N-am gasit carii dar la pipait am simtit cate o galma pe peretii din interiorul gurii ai celor doi dinti din fata.

Dupa care am pus asta cap la cap cu ceea ce imi mai spusese RF si anume ca imi scrasnesc dintii noaptea, in fiecare noapte si foarte zgomotos, si-a rezultat ca mi-am tocit singura dintii. Inca n-am ajuns la dentist dar cum google stie tot m-a informat si ca sufar de bruxism, o boala cauzata de stres, depresie (sau consum de droguri hehe) "o manie inconstienta, un tic, care consta in scrasnirea sau strangerea puternica a dintilor in timpul zilei si/sau somnului".

Se pare ca 1 din 4 persoane sufera de aceasta manie, in special copiii carora le cresc dintii. Eu nu auzisem de ea si probabil nici nu o constientizam daca nu aparea durerea. N-ar strica sa va va faceti o verificare, in cel mai rau caz scrasnitul poate duce la fracturarea dintilor. Dintr-o data o gutiera nu mai pare asa inspaimanatatoare, si oricum alt tratament momentan nu exista, iar ideea ca stresul ne produce rau fizic pare mai adevarata.

6 comments:

Mihai spunea...

asta puteam sa-ti spun si eu, imediat ce m-am angajat au inceput belelele, pe langa luatul in greutate, am diverse boli de piele pe fond nervos

Ela Iliesi spunea...

Mi se pare groaznic, ce-ar trebui sa facem? Ma gandeam sa ma apuc de un sport cu lovituri ca sa ma eliberez intr-un fel de tensiune.

Mihai spunea...

Pai eu am facut ce trebuia sa fac, mi-am dat demisia atunci :) si am mai observat ca sexul are un efect pozitiv, pacat ca nu se intampla regulat :D
Totusi ar trebui sa te gandesti bine daca nu cumva sunt si alti factori care agraveaza boala, nu te stiam o persoana chiar asa usor stresata.

Ela spunea...

Ar fi cele patru joburi - si cand te gandesti ca anul trecut pe vremea asta eram un parazit al societatii! :D

Dar doua sunt pe termen delimitat astfel ca pana in vara o sa ma mai eliberez fara sa imi dau demisii.

Plus ca din aprilie incep lucrari dentare care sper sa lucreze si ele spre rezolvarea acestei probleme.

Daca prin sex iti trece tie, noroc ca esti Olanda! :))

Anonim spunea...

"in special copiii carora le cresc dintii" Haha. Poate iti ies maselele de minte ma stresatule:))) Btw, scrasneai tu si cand erai "un parazit al societatii" :))

Ela Iliesi spunea...

Iti multumesc anonimule :-P o sa ii zic asta la doctorul dentist