Am un prieten roman, dar musulman ca religie, care pe blogul lui scrie 99% maimutareli si 1% lucruri serioase. Cand scrie serios mi se pare ca scrie extraordinar dar din pacate pana acum nu am reusit sa-l conving sa inverseze procentul.

Intre timp acest prieten al meu a plecat intr-o calatorie peste mari si tari iar de curand mi-a scris despre calatoria lui in Tara Sfanta. Mi s-a parut interesant si m-am gandit ca ar fi frumos sa se bucure si altii de poveste (promit totusi sa nu o iau pe urma lui Fusu cu scrisorile din India):

"Ne-am trezit la ora 6 ca sa plecam cat mai devreme, desigur ca politaii evrei ne-au cautat pana la sange si plecarea s-a amanat cu aproape o ora pana am trecut de filtrele de securitate plus o mica cearta intre soferii rivali care vroiau sa ne duca in excursie.

Am pornit spre Bethleem, intr-un microbuz vechi cu un evreu chel pe nume Gabriel la volan. Israelul e o tara arida in care principala ocupatie e cultivarea fructelor, legumelor. Ironic, nu? Ei au tot felul de sere, sisteme de irigatie speciale pentru asta. Am trecut pe langa multi maslini si campuri pline de diverse culturi.

Tara e foarte mica iar Bethleemul e literally la cativa pasi de Ierusalim. Doar ca apartine arabilor - palestinieni. Nu exista o granita propriu-zisa dar daca arabii vad o masina cu numere israeliene in oras incep sa traga in ea. Singurul lucru care arata ca o granita e lungul zid de securitate construit de evrei ca sa ii separe de partea araba, ceva gen pe un deal arabi pe celalat asezari evreiesti.

Soferul ne-a lasat la granita si de acolo ne-a luat o araboaica simpatica cu masina. Araboiaca era crestina de fapt. Desigur primul drum a fost la magazinul de suveniruri al tatalui ei:))) iar apoi am pornit spre Nativity Church sau Biserica Nasterii Domnului cum ii ziceti voi.

Biserica e pe un deal. Este din 3 parti, partea catolica, ortodoxa si de rit vechi. Slujbele se fac pe rand astfel incat sa nu se supere nimeni. Desi biserica e foarte mare, usa de la intrare e minuscula si trebuie sa te apleci cand intri inauntru. Acoperisul e un dar de la regele Angliei iar decoratiunile vin din toate partile globului, inclusiv un mozaic de pe vremea bizantinilor.

Biserica mare e construita deasupra bisericii originale, care e foarte mica, de fapt locul pentru slujba se afla chiar deasupra bisericii initiale. Care e dedesubt si arata ca o grota. Sub altarul vechii biserici se afla o lespede ce marcheaza locul nasterii iar la dreapta inca o lespede in locul in care a fost infasat. Crestinii vin sa atinga lespezile si sa le sarute ceea ce mi s-a parut foarte ciudat.

Exista si o poveste mai moderna despre locul acesta. Pe unul din stalpii bisericii se afla 5 gauri in semnul crucii. Se zice ca turcii au vrut sa arunce biserica in aer si a aparut fecioara Maria si a atins stalpul lasand semnul crucii. Turcii s-au inspaimantat si nu s-au mai atins de biserica.

Cel mai mult mi-a placut mie o icoana cu Fecioara Maria si Pruncul. Ce e foarte frumos e ca Fecioara maria Zambeste. De ce e asta foarte frumos? To be continued..."