In aceeasi noapte, dupa ce ne-am ingrasat cu inghetata la British, bunataturi pentru gurmanzi de la Francais, gulas la ceaun la Unguri, carti pe paine la Cervantes etc

am ajuns din intamplare in cel mai frumos, energic (si mai neasteptat) loc al serii, asta dupa ce trecand pe Vasile Lascar ferindu-ne de ploaie am vazut la o intrare, pe un A4, anuntul:

Pentru prima oara si Asociatia Societatea Culturala Aromana participa la Noaptea Institutelor Culturale.

"Sutsata vă oară ghini vinitu"

Am fost poftiti inauntru mai intai intr-un mic muzeu de istorie a aromanilor, unde doua doamne imbracate traditional teseau la razboi, langa ele pe jos erau asezate obiecte vechi, pe pereti puse fotografii ce reprezentau momente inca de la inceputul anilor 1900 si expozati mai stateau si ciorapi decorati cu fire aurii.


Un domn aroman ne-a explicat din ce zona si ce perioade erau si ce semnificatie aveau unele haine din poze, ne-a pus filme cu petreceri de la sarbatori si alte imagini.


Alta doamna ne-a spus mai multe despre hora uriasa a aromanilor, despre cum se fac firele pentru razboiul de testut, o alta ne-a poftit la masa si ne-a servit placintele cu branza de-ale aromanilor, in timp ce alti domni au dansat si au cantat pe muzica traditionala.


Ne-am mai veselit cu discutii si cu vinisor, am aflat de personalitatile aromane precum Hagi, Alifantis, Elena Gheorghe.., de cercul literar aroman.

Ne-am simtit extraordinar mai ales ca am fost tratati ca niste musafiri, cei de la "Sutsata" indeplinidu-si excelent rolul de gazde.