Fata cu cercel de perla


O carte in care Tracy Chevalier reconstruieste perioada istorica a anilor in care arta era considerata cea mai distinsa doamna a societatii si in care descoperim o posibila rezolvare a misterului din jurul pictorului olandez Johannes Vermeer si a tabloului reprezentand o tanara cu.. da, ati ghicit, un cercel de perla. :)

Autorul inventeaza o poveste in care o tanara servitoare a casei, Griet, il seduce cu frumusetea si inocenta ei pe Vermeer. Intimitatea care se produce intre tanara de 16 ani (a carei voce naratoare ne poarta de-a lungul povestii) si pictorul casatorit si cu copii de varsta apropiata de a ei, provoaca turbulente in interiorul caminului acestuia.

Griet m-a cucerit prin firea calma si inteligenta ei. Ea devine pe rand asistenta, modelul si apoi confidenta lui Vermeer. Romanul nu e foarte erotic dar e plin de culori si de nunate ce sugereaza o anumita obscenitate a lucrurilor. Totul este insa numai un produs al imaginatiei pentru ca despre tanara din tabloul artistului nu se cunoaste nici pana in ziua de azi mai nimic.

Cum de asemenea nu se cunoaste nici cumparatorul lui initial, semnificatia turbanului si nici daca cercelul era intr-adevar o perla.

2 comments:

Anonim spunea...

Cel mai desavarsit portret al lui Vermeer este, cu siguranta, Fata cu cercel de perla, care a fost denumit pe buna dreptate, "Mona Lisa Nordului". Asezat pe un fundal simplu, capul fetei radiaza caldura si lumina. Vermeer a dobandit acest efect folosind straturi foarte fine de culoare pentru a realiza carnatia delicata a fetei. contururile fine sunt estompate intentionat, iar marginile buzelor fetei sunt accentuate cu puncte minuscule de culoare rosu deschis.
Pe langa evenimentele agitate, legate de casatoria artistului, nu se mai stie nimic altceva despre viata lui de cuplu, in afara de numarul mare de copii pe care i-a avut. Vermeer a lasat in urma unsprezece copii :D

Ela spunea...

Acum inteleg de ce nu a avut timp de mai multe tablouri :p