Put your hands up for Moldova!

Mai intai de toate.. Buna! Ma numesc Ela si sunt dependenta de Internet. (Bunaaa Elaaa) Am aflat asta acuÅŸ ceva timp cand, plecata in mini-vacanta la munte, nu am rezistat mai mult de 72 de ore departe de un calculator.

Cerul era senin, pasarelele ciripeau, vacile mugeau, caii nechezau.. lumea era toata roz bombon, numai eu intrasem in sevraj. Slava cerului (senin) pentru fibra optica de la Ciocanesti ;) si de la celelalte net-café-uri pe care le-am vizitat ca un turist care vine in sanul naturii.

Foarte interesanta a fost experienta de la Vatra Dornei unde.. ce Internet Explorer? ce Mozilla FireFox? Konquerer domne'! Ce Yahoo Messenger? Pidgin direct! Tanar administrator de internet cafe? Mai ghiceste! Ne-a invatat cum sa folosim instrumentele un nene la 50 de ani care facea neÅŸte chestii pe calculatorul ala de am zis ca nu-i adevarat. Ne-o zburat mintea! :p

Ne-am plimbat (eu si codependentul meu) prin locuri ca Ciocanesti, sat cum nu a vazut nimeni, in afara de cei care l-au vazut :). Aviz amatorilor - de sarbatoarea 'Santei Marii', adica prin august, are loc Festivalul National al Pastravului, care o sa fie cam in aceeasi perioada cu Hora de la Prislop, asa ca e best timing ca sa vizitezi Bucovina.

Am invatat un joc de carti nou, 21, care se joaca numai cu de'alea unguresti

Cine merge prin Targu Mures sau alte localitati cu minoritate maghiara sa-mi ia si mie un pachet ca altundeva nu se gasesc.

Instructiuni 21 - joc de 3 persoane


Ca pentru whist ai nevoie de un pix si-o foaie. Trei coloane cu numele sau initiala in fiecare cap de coloana / corespunzator jucatorilor of course.

Ordinea cartilor incepand cu cea mai mare valoare: as/tuz, zecica, crai, dama, baiat, nouar (doar cu aceste carti se joaca). Cartea cea mai mare dintre cele trei puse pe masa "prinde mana".

Valoarea cartilor la socoteala: as/tuz=11, zecica=10, crai=4, dama=3, baiat=2, nouar=0 aka un mare nimic (trademark Sprite)
Daca ai si crai si dama atunci dupa o mana prinsa poti anunta 20-ul, sau chiar 40-ul (daca perechea are culoarea tromfului - - culoarea care va domina jocul inima rosie, duba, frunza sau ghinda).

Ai facut "1" daca ai mai mult de 33 de carti, "2" - peste 66, "3" - peste 99, "4" - peste 129.

Amesteci bine cartile, se dau cate patru carti, jucatorii verifica valoarea cartilor si in ordinea in care s-au impartit se spune "1/2/3/4". De ex: daca ai un tuz si un zece sau un 20/40 cu siguranta ai sa faci peste "1", chiar "2". Cel care spune primul cea mai mare cifra stabileste tromful.

Atentie! Daca spui 2 sau 3 si nu depasesti pragul de 66, respectiv 99, dai inapoi -2, respectiv -3. Daca faci 3 desi ai spus 2 in caiet ti se trec exact cate ai facut. Primul din cei trei care ajunge la 21, castiga.

Alte reguli:
Primul care da jos e cel care a stabilit tromful si prima carte pusa trebuie sa fie culoarea tromfului.
Daca nu ai culoarea care se cere esti obligat sa pui tromf.
Daca iti cad trei nouari de la prima mana - "se fac" din nou cartile.


Am castigat si la carti, si la table, si la avioane (am jucat pe super plansa de 28/28 cu trei forte de aer/apa/pamant). De asemenea sunt regina presiunii psihice in timpul oricarui joc. Castig mai intai la nivel mintal :p Lucirea din ochii nebunilor nu ma sperie :))

Am ras mult, am baut, am dansat, am urcat pe munte (exact in aceasta ordine), am vizitat manastiri, am fost prin târguri, am invatat cuvinte noi, am prins putin acşient.. oh fun fun fun! Lots of fun! :)

Binenteles ca mi-am uitat camera acasa asa ca a trebuit sa google-esc niste poze. Iga! :)
Ciocanesti


Vatra Dornei


Arbore


Suceava


Mai multe detalii numai pentru sarbatorita de maine! Iti pregatesc ceva.. ce n-a vazut Parisul! :p