Unul din planurile mele si ale lui Radu pe 2008 e sa participam la Jocurile Olimpice care vor avea loc in capitala Chinei (cu exceptia probelor de calarie care se vor desfasura cu o luna mai devreme la Honk Kong).

Azi am aflat mai multe despre mascotele numite Fu Wa="copii aducători de fericire şi noroc".

Bèibei:mascota albastră sub formă de peşte - sporturile acvatice.
Jīngjing:mascota neagră sub formă de Panda - sporturile de luptă.
Huānhuan:mascota roşie sub formă de flacără olimpică - cu mingea.
Yíngying:mascota galbenă sub formă de antilopă tibetană - atletismul.
Nīni:mascota verde sub formă de rândunică - gimnastica.

Numaratoarea inversa ne anunta ca AMR 463 Z.

O modalitate de a participa activ ar fi sa ma inscriu ca si voluntar, unul din cei 10,000 de care au nevoie, sau unul din cei 30,000 pe care intentioneze sa ii angajeze pentru Para-Olympics. Sunt acceptate aplicatii din toata lumea, desi au mentionat ca majoritatea vor fi selectati din Beijing si localitatile apropiate. Ca idee, se cer urmatoarele:

Sa fii nascut inainte de 30 iunie 1990.
Sa fii intr-o forma fizica buna - good health.
Sa poti lua parte la pregatirile de dinaintea inceperii jocurilor si in timpul Jocurilor sa poti lucra sapte zile consecutive.
Sa te supui legilor nationale.


Am vazut ca in ce priveste lookul si imaginea diferitelor embleme mai totul e deja stabilit cu exceptia The Olympic Torch si The Olympic Medals pentru care inca se mai primesc propuneri. O sa ma joc putin cu pensulele, poate din creativitatea mea va rasari torta olimpica :)


Istoria Jocurilor Olimpice:


Primele Jocuri Olimpice despre care exista insemnari au avut loc la Olympia, in statul grec Elis in 776 i.C., insa este unanim acceptat faptul ca la momentul respectiv Jocurile Olimpice aveau deja o vechime de cel putin 500 de ani. Vechile Jocuri olimpice, tinute la fiecare patru ani, aveau loc in timpul unei sarbatori religioase menita sa-l onoreze pe zeul grec suprem, Zeus.

Initial, competitia olimpica se limita la curse de alergare (dar si "aptitudini literare"), insa, mai tarziu, au fost adaugate un numar de alte probe, printre care lupte greco-romane, box, curse cu cai si trasuri si competitii militare. Pentatlonul, introdus in 708 i.C., era compus din cinci probe: alergare, saritura in lungime, aruncarea discului si a ciocanului si lupte greco-romane. Odata cu inflorirea Romei, a inceput declinul Jocurilor Olimpice.

Dupa mai bine de 1 500 de ani de intrerupere, in 1896, la Atena, au fost reluate Jocurile Olimpice. Aceste jocuri au fost primele Jocuri Olimpice care s-au desfasurat de cand imparatul roman Teodosiu I a interzis Jocurile Olimpice în 393, declarand ilegala orice forma de adorare a idolilor în sanctuare. Artizanul reconstruirii acestui fenomen sportiv, cu o filozofie si o cultura proprie, este Pierre de Coubertin.

Ca un omagiu adus Eladei antice, primele JO s-au celebrat chiar la Atena, pe stadionul panatenaic, construit in forma de "U", si in conditii asemanatoare cu cele din antichitatea greaca. Au participat 13 ţări, care s-au întrecut în 43 evenimente din nouă sporturi diferite. Pentru prima dată a fost inclus atunci şi maratonul ca probă. Această cursă comemorează victoria atenienilor asupra perşilor, când solul Philippides a alergat de pe câmpiile Maratonului până la Atena, pentru a duce vestea victoriei.



In spiritul aceleeasi traditii, femeile nu au luat parte la aceste prime intreceri olimpice. (Stamata Revithi poreclita Melpomene dupa muza tragediei in mitologia greaca a protestat alergând maratonul pe 11 aprilie -my birthday-, a doua zi dupa proba desfasurata de sportivii bărbaţi.)

Dupa Atena, urmatoarea gazda a Olimpiadei a fost Parisul (in 1900). Au urmat St. Louis (1904), Londra (1908), Stockholm (1912) si multe alte orase europene, americane, dar si asiatice (Tokyo - 1964, Seul - 1988).

Romania a intrat destul de repede in circuitul olimpic modern, inca din secolul 19. In 1914 s-a infiintat Comitetul Olimpic Roman (COR), iar in acelasi an a fost recunoscut de Comitetul International Olimpic (CIO). Romania a devenit a 16-a tara din lume cu un membru in CIO, prin alegerea, inca din 1899, a printului George Gh. Bibescu in acest inalt for.

In toate prezente lor, sportivii romani au castigat un numar mare de medalii, dintre care multe de aur, lista campionilor mondiali fiind deschisa de Iosif Sarbu.

Apoi, multe alte nume romanesti au intrat in istoria Jocurilor Olimpice, amintindu-ne in incheiere doar de cateva dintre acestea: Nadia Comaneci (declarata cea mai buna sportiva a secolului trecut), Ivan Patzaichin, Iolanda Balas, Lia Manoliu, Vasile Diba, Viorica Viscopoleanu, Gabriela Szabo, Maricica Puica, Elisabeta Lipa, Cristian Gatu, Sanda Toma, Lavinia Milosovici, Diana Mocanu, Nicu Vlad.

Well, one world, just another dream waiting to come true..