Acum mai multi ani promiteam pe blog ca atunci cand imi voi rezolva problemele dentare am sa povestesc cum am reusit. Fiindca situatia ajunsese foarte complicata, doctorii ma trimiteau de la unul la altul, isi sunau profesorii si discutiile nu erau deloc incurajatoare. Ma simteam ca intr-un episod Dr. House.

Au trecut 8 ani de atunci, si vreo 6 de cand mi-am rezolvat problema cu dantura, dar stiti cum trece timpul.. Azi insa am vazut o reclama pe Facebook la o coroana dentara si mi s-a zbarlit parul pe mine la faptul ca inca se recomanda asa ceva, cand asta a fost unul din motivele de la care mi-au pornit problemele care m-au costat apoi enorm sa le rezolv.

Am muncit la propriu mai mult de un an, aproape doi, doar pentru banii dati la dentist: operatii, implanturi, aparate dentare, consultatii si asa mai departe. Asta sa nu mai zic de durere.

Dar cum a inceput totul? La 17 ani, cu un dinte cariat care a trebuit scos, si cu minunata solutie numita coroana dentara, singura pe care si-o permiteau parintii mei atunci.




Pentru ca nu am avut bani atunci de un implant, care ar fi fost o solutie usoara, stomatologul mi-a stricat, pentru ca nu pot spune altfel, ceilalti doi dinti sanatosi de langa cel cariat care fusese scos, si mi-a facut o punte, pentru a masca dintele lipsa, ca in imagine.

In scurt timp insa, dintii de sub coroane s-au stricat atat de rau incat am ramas fara 3 dinti. Daca parintii mei nu si-au permis un implant, va dati seama ca nu isi permiteau in niciun caz 3. Si asa a trebuit sa raman o lunga perioada de timp, si asa m-am ferit sa zambesc toata clasa a 12-a si in primii ani de facultate... A fost traumatizant.

Cu trecerea timpului lipsa dintilor provoaca tot mai multe stricaciuni. Alti dinti incepusera sa migreze, aveam probleme la inchiderea dintilor, cu mandibula, iar osul din zona aceea, asa cum aveam sa aflu mai tarziu, se subtiase atat de mult, incat nu se mai puteau pune implanturi.

Abia cand am reusit sa castig mai mult de 1400 de lei pe luna am putut sa merg la consultatii si sa incep sa rezolv problemele.

Mai intai operatia la os, apoi aparate dentare, apoi implanturi.. Foarte scump totul dupa cum va puteti inchipui, foarte dureros, si intins pe multi ani fiindca zona avea nevoie si de refacere. Si totul pentru ca nu am avut cum sa imi pun un implant cand aveam 17 ani si a trebuit sa merg pe solutia aceasta foarte riscanta a coroanelor dentare.

De aceea va recomand sa evitati coroana dentara si mai ales acest tip de punte. Mai bine faceti un imprumut pentru unul sau mai multe implanturi dentare decat pentru cine stie ce mobila in casa. Investiti in sanatatea voastra acum pentru ca nu se stie ce s-ar putea sa cauzati mai tarziu.