Sincer sa va zic mi-a fost un pic frica inainte sa vad documentarul Romania Neimblanzita, ma temeam ca o sa ma plictiseasca. La cate imagini cu privelisti frumoase si animale dragute sau fioroase sa ma pot uita? La doar 5 -10 minute dupa inceperea lui insa deja stiam ca o sa scriu pe blog despre el pentru a il recomanda.


Pentru ca pe langa ca e extrem de frumos filmat, documentarul are si povesti intrigante, care se leaga una de alta, asa cum curg si anotimpurile, si te tin cu ochii lipiti de ecran si cu sufletul la gura sau cu zambetul pe buze. Cu doar 17 lei poti vedea unul din cele mai frumoase filme despre Romania.

Am aflat povestea salamandrelor, am vazut confruntari intre caii salbatici din Delta, am vazut cum supravietuieste o omida intr-un musuroi de furnici (nu stiu cum au reusit sa filmeze toate astea), am vazut varfuri de munti dar si pesteri (Romania are 4000 de pesteri!), capre negre si zimbri, pelicani, berze dar si vulturi, si chiar si un monstru subacvatic.

Este un documentar la care poti veni cu parintii (asta daca erati in cautare de un film la care sa ii puteti aduce in sfarsit pe parinti la cinema) sau copiii, imaginile nu sunt violente, doar suficient cat sa se invete poate o lectie de precautie.

Si ce m-a impresionat cel mai mult, faptul ca la final ne invata cum sa privim natura, nu cu mandrie, fiindca nu bratele barbatilor de pe pamant au crescut muntii, nu razboaiele de tesut ale stramoaselor au tesut vegetatia. Putem fi mandri de noi daca o ingrijim, caci pentru a suprevietui florile nu trebuie iubite, ci udate.