O idee simpla dar geniala: sa inveti un pui de gorila limbajul semnelor oamenilor, pentru a vedea daca poate invata sa comunice si mai ales ce va putea exprima.

Se intampla acum 45 de ani in America, cand Penny Patterson, o studenta ce isi pregatea lucrarea de doctorat, a inceput sa invete o mica gorila limbajul semnelor, asa cum ai invata un copil.


Intre timp gorila Koko a invatat peste 2000 de cuvinte si poate purta o conversatie, sa isi povesteasca amintirile, sa isi exprime opinii privind oameni, filme.. Ceva extraordinar! A ajuns o mica celebritate in America si a fost vizitata de foarte multe vedete.

Cand si-a manifestat dorinta de a avea un copil, ingrijitorii ei i-au adus masculi (pe care si i-a ales de fapt singura, uitandu-se la clipuri cu mai multi, un fel de video match dating). Nu s-a infiripat nimic romantic, au devenit doar prieteni. In schimb si gorilele masculi, Michael si Ndume au fost invatati limbajul semnelor, ceea ce a dovedit ca Koko nu e unica, toate gorilele au aceasta capacitate.

O pictura a unuia dintre gorilele masculi.
Din toate culorile a ales doar alb si negru si a denumit pictura "chase",
in imagine fiind cainele cu care se alearga in joaca. 

Mi se pare fantastic! E ca si cum as putea vorbi cu un catel, cu o pisica.. E comunicare intre specii, ceva SF! Limbajul gorilelor era gestural asa ca la ele s-a putut mai usor, pana sa vorbesc cu pisicile mamei cred ca mai dureaza ceva, dar acum sunt sigura ca in viitor vom putea comunica cu animalutele (si ca vom fi toti vegani si plini de regrete).

Apropo de pisici, Koko nu are copii, dar iubeste pisicile, si adopta pisicute, carora le ofera mangaieri si afectiune, si se pare ca si ele o plac pe ea.


Ar mai fi inca multe de povestit dar mai bine va pun un documentar din care puteti afla pe larg povestea, si mai puteti gasi inca si mai multe clipuri cu ea pe youtube:


Mi-am facut timp sa scriu acest articol fiindca doar ce mi-a sosit un plic acasa de la Koko. Mi-a amintit ca isi citeste singura felicitarile primite de ziua ei asa ca am sa ii scriu una, sa stie ca are o prietena in Romania. Desi, poate de-acum are chiar mai multi :)