Saptamana trecuta am vizitat Muzeul National de Arta si Muzeul Colectiilor de Arta, ieri am vizitat printr-un tur ghidat Muzeul Cotroceni, iar azi, tot printr-un tur ghidat, Muzeul de Istorie, si spun asta pentru a se intelege din start ca Noaptea Muzeelor nu e grozava fiindca ai intrare gratuita. Oamenii care asteapta cu nerabdare si merg si stau la cozi de Noaptea Muzeelor nu sunt oameni care nu merg si in mod obisnuit la muzee.

In Noaptea Muzeelor oamenii se inghesuie mai ales fiindca se deschid porti pe care altadata nu le prea prinzi deschise, fiindca lucrezi in orele de vizita, sau fiindca nu se viziteaza deloc in mod obisnuit locatia

Anul trecut am vizitat Facultatea de Arhitectura si la etajul 1 al cladirii, de pe un balcon, am gasit una din cele mai frumoase privelisti ale Bucurestiului. Tot acolo am facut un puzzle urias cu Bucurestiul, impreuna cu alti bucuresteni ce isi cunosteau cartierele lor. Ceea ce ma duce la al doilea motiv pentru care e pacat sa ratezi Noaptea Muzeelor, evenimentele: spectacole, jocuri, tururi sau expozitii rarisime organizate.

Pun mai jos o selectie de evenimente interesante din Programul Noaptea Muzeelor 2017 ce au intrat pe lista mea:


Cimitirul Bellu

Centenar Titu Maiorescu (1917-2017) – Un traseu al memoriei

Programul cuprinde:
Ora 19:00: Deschiderea porților.
Orele 19:00-24:00: Tururi ghidate ale cimitirului È™i vizitarea expoziÈ›iei Simboluri – Istorii ale vieÈ›ii culturale.
Ora 20:00 – Recital de jazz (artist: Sofian Miron).
Ora 20:30 – Recital muzică clasică (tenor: Liviu Indricău).
Ora 21:00 – Vizionare film documentar Titu Maiorescu È™i apogeul literaturii române.
Ora 21:30 – Recital muzică instrumentală (cvartetul Cromatic).
Ora 22:00 – Vizionare piesă de teatru (Taxi Blues de Ana Maria Bamberger, cu Marius Bodochi È™i Dan Tudor).


Arhivele Naționale ale României

Campaniile militare din 1917 - expoziție documentară

Într-un an bogat în evenimente care comemorează Primul Război Mondial, Arhivele Naţionale propun publicului expoziţia Campaniile militare din 1917, ce evocă eforturile armatei române de a se redresa şi de a opri înaintarea inamicului în Moldova, care în acel an constituia tot ce mai rămăsese din România. Documentele, fotografiile, hărţile şi jurnalele expuse reflectă contextul politic intern, rolul Misiunii Militare Franceze în reorganizarea armatei române, viaţa pe front şi dramele din spatele frontului, ofensiva de la Mărăşti şi rezistenţa româno-rusă la Mărăşeşti şi Oituz, cazuri de trădători, spioni şi dezertori, asistenţa sanitară şi asistenţa religioasă pe front şi în zona interioară, imaginea armatei ruse, imaginea inamicului în campanie, stabilizarea frontului şi încheierea Armistiţiului.


Fundația Calea Victoriei

O noapte în Bucureștiul Interbelic

FundaÅ£ia Calea Victoriei vă propune să descoperiÅ£i povestea ÅŸi istoria Colegiului “Gheorghe Åžincai”, unul dintre cele mai vechi ÅŸi prestigioase colegii din Capitală, aflat aproape de centrul BucureÅŸtiului, într-o zonă învecinată Parcului Carol ÅŸi Tineretului. Programul nopÅ£ii cuprinde următoarele activităţi (19:00-24:00):
 – Tururi ghidate prin Colegiu (19:00-24:00) –  descoperiÈ›i frumoasa clădire de patrimoniu braÈ› la braÈ› cu tinerii liceeni costumaÈ›i în È›inute interbelice. Tururile se reiau din 15 în 15 minute.
 – “Femei celebre ale României” (ora 20:00-21:00 – în Bibliotecă) – conferință È™i proiecÅ£ie de imagini de epocă, cu Anita Sterea, istoric
 -“Recital de arii È™i duete celebre” cu tânăra soprană Cristina Fieraru È™i baritonul Dan Macavei – (21:00-22:00 în Sala de Spectacole)
 – “ Vânătoare de comori” prin Colegiu (ora 22:00-23:00)
  –ProiecÈ›ia filmului “Titanic Vals” (22:30-24:00)


Muzeul "Doctor Nicolae Minovici"

Noaptea Muzeelor la Muzeul Nicolae Minovici

EVENIMENTE SPECIALE:
 21:00 – Concert „Clasici la Muzeu” cu Maria Chifu (fagot), Mihaela Pletea (soprană), Olga Podobinschi (pian), Ciprian Ghiță (contrabas)
23:00 – Concert „Noapte romantică” cu Maria Chifu (fagot), Mihaela Pletea (soprană), Olga Podobinschi (pian), Ciprian Ghiță (contrabas)
21:00 – 23:40 – Teatrul MASCA
Teatrul MASCA: Parizianca – 21:00-21:30, 22:00-22:30, 23:00-23:30.
Teatrul MASCA: ÃŽngerul alb – 21:30-22:10, 22:40-23:20.


Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică - Minovici”

„Cap de copil“, de Constantin BrâncuÈ™i, expus pentru 10 ore

ÃŽn această noapte specială pentru viaÈ›a muzeelor, invităm publicul să se bucure de prezenÈ›a uneia dintre foarte puÈ›inele lucrări realizate de Constantin BrâncuÈ™i (1876-1957) aflate în România: sculptura „Cap de copil“. Lucrarea va fi expusă pentru 10 ore la Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. D. Furnică Minovici“ al Academiei Române. „Cap de copil“ aparÈ›ine Academiei Române È™i face parte din colecÈ›ia donată de acad. G. Oprescu. Lucrarea a fost realizată în 1906, într-o perioadă de efervescență pentru creaÈ›ia lui Constantin BrâncuÈ™i, iniÈ›iatorul unanim recunoscut al sculpturii moderne. De dimensiuni relativ reduse (36 x 26 x 8 cm), aceasta este turnată în bronz în atelierul parizian al lui Claude Valsuani, cu puÈ›in înainte de elaborarea celebrei „DomniÈ™oara Pogany“. „Cap de copil“ face parte din ciclul francez al sculptorului Constantin BrâncuÈ™i din timpul uceniciei sale în preajma maestrului Auguste Rodin (1840-1917). Statueta „Cap de copil“ este înscrisă în categoria „Tezaur“ a Patrimoniului NaÈ›ional Mobil (2013/24.01.2005) È™i va reintra în circuit public odată cu finalizarea lucrărilor de restaurare la imobilul ce va găzdui Muzeul de Arta  al  Academiei Romane  „Acad. G. Oprescu“.


Metropolitan Art Gallery

Ţesătura mistică, Expozitie personala Elena Andrei

ExpoziÅ£ia Å¢esătura mistică este o incursiune în universul pictural al artistei Elena Andrei ÅŸi o continuare firească a proiectelor anterioare – Å¢esătura umană ÅŸi Å¢esătura angelică. Totul reprezintă, de fapt, o metaforă vizuală cu trimitere la ideea că fiinÅ£a umană devine un pretext, revelând unicitatea ce stă la baza comună a sentimentelor ÅŸi emoÅ£iilor omeneÅŸti. ÃŽncă din vechime, omenirea îşi caută mântuirea în figuri create ÅŸi recreate, iar astfel evoluează ÅŸi îşi schimbă densitatea spirituală. Cu acest nou proiect, intrăm în lumea mistică a vechilor zei ÅŸi zeiÅ£e, reinterpretaÅ£i în varianta contemporană, prin pânze de dimensiuni mari, realizate în tuÅŸe vibrante.


Galeria Alexandra's București

Noaptea Alba la Galeria Alexandra’s

De noaptea muzeelor, Galeria Alexandra-s va asteapta cu sute de picturi semnate de artisti plastici romani si straini, clasici si contemporani, alaturi de superbe obiecte de mobilier, obiecte decorative si ceasuri lucrate cu migala de cele mai celebre orologerii din lume. Ne gasiti intr-o cladire celebra, care respira istorie, in mijlocul Pietei Amzei, la doi pasi de casa in care Luchian isi picta florile. Suntem aici pana dupa miezul noptii, iar daca veniti in numar mare, ramanem pana la ziua.


Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, București

Porți deschise la Castelul Țepeș din Parcul Carol I

Oficiul NaÅ£ional pentru Cultul Eroilor organizează în data de 20.05.2017 evenimentul PorÅ£i Deschise la Castelul Å¢epeÅŸ din Parcul Carol I, începând cu ora 18.00. Prin tradiÅ£ie, Castelul Å¢epeÅŸ, sediul instituÅ£iei noastre, îşi deschide porÅ£ile anual în preajma Zilei Eroilor – sărbătoare naÅ£ională a poporului român, celebrată de Ziua ÃŽnăltării Domnului care va fi prăznuită pe data de 25.05.2017. Programul de anul acesta va include activităţi ce se circumscriu demersului general al instituÅ£iei de marcare a Centenarului Primului Război Mondial: difuzarea unor filme documentar-istorice, expoziÅ£ie de pictură cu tema “Ecaterina Teodoroiu văzută prin ochi de copil”, expoziÅ£ia “România în Marele Război”, concert susÅ£inut de elevii de la Liceul de muzică “Dinu Lipatti”, precum ÅŸi program de muzică de fanfară prezentat de Muzica Reprezentativă a Armatei.


Cele pe care vi le mai recomand si nu sunt trecute in lista mea mai sunt: Fundatia Carol I (corpul vechi al BCU), Scoala centrala de fete si Scena 9 (de langa parcul Gradina Icoanei), casa Filipescu Cesaianu (de langa Piata Victoriei) si, binenteles, Universitatea de Arhitectura.