Am avut mare noroc azi, in trecere pe langa BCU, cladirea cu intrare de pe Calea Victoriei, am gasit portile deschise si am primit chiar invitatia la un tur ghidat cu ocazia Zilei Bibliotecarului, sarbatorita azi 23 aprilie, odata cu Ziua Internationala a Cartii.


Mai incercasem in trecut sa vizitez cladirea in noaptea muzeelor dar programul era scurt si coada imensa, si imi cam luasem gandul ca o sa reusesc sa vad interiorul. Asa ca bucuria a fost foarte mare, si in plus am primit cadou si un permis pe tot anul la biblioteca, ceva ce chiar ieri imi pusesem in gand sa-mi iau. Un noroc extraordinar :)

Nu am vrut sa abuzez de amabilitate si sa cer sa fac si poze dar am gasit cateva pe site-ul https://romaniadacia.wordpress.com cu salile care mi-au placut cel mai mult. Si restul salilor, chiar si cele mai mici, sunt insa foarte frumoase, echipate ba foarte modern ca sala de IT, sau cu aparate care se foloseau acum mult timp (un fel de magnifiere), si toate au opere de arta, mobilier sau alte deocratiuni cu tenta de verde, o culoare meditativa.




Ceva trist ce am aflat a fost ca la revolutie, cand si cladirea a fost avariata grav, au fost arse aproape jumatate de milion de carti. Cateva care nu au ars in intregime, cu opere de-ale lui Shakespeare, Eminescu si altii, sunt afisate azi intr-o vitrina la parterul cladirii noi. E ceva criminal in arderea unor carti care ar putea lumina minti sau bucura suflete. Nici nu-mi pot inchipui cata cultura a disparut odata cu arderea Bibiliotecii din Alexandria.




Notati deci in calendar ziua aceasta si anul viitor panditi biblioteca, fiindca s-ar putea sa o prindeti iar deschisa si cu siguranta va fi o vizita si o experienta placuta.