Cateva filme bune pe care le-am ratat anul trecut si ma bucur ca le-am descoperit totusi intre tmp.



Spotlight e unul din filmele intrate recent in topul imdb si prezinta evolutia investigatiei jurnalistice de la inceputul anilor 2000 care a demascat problema preotilor pedofili din biserica catolica. Subiecte interesante, actori buni, replici excelente. Trateaza atat problema pedofililor cat si a celuilalt mare rau, cei care ar fi putut sa faca ceva dar au ales sa ascunda sub pres informatiile. Am ramas in minte cu asta "If it takes a village to raise a childe, it also takes a a village to abuse one".

Am mai invatat niste lucruri din film pe care nu as vrea sa le uit:
- unul pe care il citisem spus altfel si in acest articol de la MOZ: decat 10 articole mai bine un articol cat 10.
- faptul ca biserica "gandeste" in termeni de secole





Suffragette arata povestea unei femei din clasa de jos care ajunge sa fie implicata in lupta pentru castigarea dreptului de vot pentru femei, intr-o perioada turbulenta in care liderul miscarii indemnase la actiuni de orice fel care ar fi putut ajuta cauza si atrage atentie asupra luptei lor. Cum in ultimii ani si termenul de feminista a inceput sa aiba conotatii negative cred ca va ajuta la schimbarea mentalitatilor urmarirea acestui film.

Din pacate sfarsitul filmului este reconstituirea unei intamplari cat se poate de reale, filmata si care se poate gasi si pe youtube. Imi pare foarte rau ca a trebuit sa aflu de sacrificiul acelei femei dintr-un film, asa ceva trebuia invatat la scoala, de aceea sper sa pot crea pana la urmatoarele alegeri un proiect care sa ajunga in licee si sa le invete pe viitoarele votante prin ce au trecut sufragettele si feministele de alta data pentru drepturile pe care femeile le au acum.


Alte filme din 2015 cu mesaj puternic care m-au impresionat au fost The Brand New Testament, De ce eu?, dar despre ele am mai scris deja in alte postari.