Am vreo doi ani de activism intens si cred ca perioada sta sa apuna. Motivul principal e fiindca activismul mi se pare ineficient.

Fiindca separa oamenii in noi si ei. Noi avem dreptate, ei nu. Uneori ii separa atat de "bine" incat ii face in stare ca in numele unei dreptati sa comita alte nedreptati.

De exemplu am vazut zilele trecute pe Facebook reactiile la postarea unei fete care renuntase la veganism fiindca ii afecta sanatatea: "Ai merita sa fii chinuita asa cum sunt chinuite in abatoare animalele pe care le mananci tu", "Mi-e scarba de oameni ca tine"..

Nu. Degeaba te crezi mai bun ca mananci vegan sa salvezi animale din abatoare, dar jignesti si ranesti asa oameni.

Fiindca oamenii se pot schimba doar ei pe ei. Mai ales cand e vorba de subiecte delicate, ca religia. Stiu din experienta proprie ca nimeni nu mi-ar fi putut schimba nici mie credinta.

Oamenii fac o gramada de alegeri gresite. De exemplu fumeaza chiar daca stiu ca ar fi bine sa nu o mai faca fiindca ii poate omori, ii obliga la cheltuieli si asa mai departe.

Nu-l poti face pe un fumator sa se lase de fumat nici batandu-l la cap, nici prezentandu-i argumente stiintifice. Isi va gasi justificari, cum imi zicea un taximetrist ca el e sigur ca tigarile nu doar ca nu fac rau, dar stimuleaza activitatea cerebrala: "Toate mariile genii fumau".

Pana nu gaseste el in el motivele si puterea, nu poti convinge un om sa se elibereze de ceva.

Fiindca oamenii asculta de cei care le vor binele. De familie, de prieteni, de cei "din grupul lor", care au interese asemanatoare si nu sunt impotriva lor si a lucrurilor in care cred.

In momentul in care te pozitionezi ca fiind dintr-o tabera adversa (ateu, liberal, feminist etc.), rezistenta la informatia pe care o transmiti e mult mai mare.

Suntem oameni si avem niste limitari, ca prejudecatile. Stim in principiu ca unele lucruri sunt bune si altele sunt rele. Asa cum de exemplu daca cineva ni se prezinta ca un comunist il privim cu alti ochi dintr-odata. Il bagam intr-o categorie: diferit de noi, rau sau nostalgic, si il ascultam cu rezistenta.

In concluzie, ca sa pot schimba lumea nu o sa ma mai pozitionez ca impotriva ci impreuna.

De exemplu, nu o sa mai mai prezint ca impotriva religiei, ci am sa caut sa gasesc cu ce sunt de acord din fiecare religie.

Asa ca mama, care poate gasi ceva placut in orice fel de muzica. E pur si simplu o viata mai frumoasa si pana la urma, asta e scopul.