Tata mi-a zis candva, mai mult in gluma, ca degeaba ma dau corecta si impotriva coruptiei cat timp dau baccis, care ar fi tot un tip de spaga. Nu sunt de acord, dar e o opinie interesanta. Daca chelnerului ni se pare normal sa ii lasam niste bani, pentru ca stim ca are un salariu mic si baccisurile ii rotunjesc venitul, de ce doctorului ni se pare anormal, desi e in acelasi tip de situatie?

Eu cred ca fiindca nu poate afecta prea mult viata unui alt om daca ii dam sau nu baccis chelneruluii, in timp ce nu ne dorim ca doctorii sa ajunga sa trateze rau pacienti care nu au sa le dea bani. Baccisul unui chelner e foarte mic in comparatie cu banii care au ajuns sa se dea doctorilor la operatii. Si poate si serviciul e semnificativ mai bun / multumirea e mai mare, pentru un chelner care stie ca esti un good tipper.

Oricum, tabelul de mai jos si articolul acesta despre cat lasa baccis bucatarii cand mananca la restaurant au informatii utile legate de baccisuri, si poti verifica cat se da in functie de situatie.

Pe scurt, cat se da baccis: 

chelner (10-15%)
livrare mancare (5-10 lei, sau mai mult pe vreme rea, de sarbatori mari sau la comanda mare)
taxi (10-15%)
salon (20%)