Pisici pe un vas de ceramica vechi de pe timpul civilizatiei Cucuteni

Vreau sa lamuresc inainte de toate ca nu cred ca romanii sunt buricul pamantului si ca stramosii nostri, dacii si altii care au mai locuit pe pamanturile astea au fost cel mai extraordinar popor.

E pacat ca se fac asa multe asocieri negative legate de civilizatia Cucutenilor, fiindca pe multi asta ii opreste din a invata lucruri interesante istorice.

E bine sa te documentezi ce s-a aflat stiintific, ce teorii se dezbat, si de la un moment dat e chiar lipsa de cultura sa nu stii sau sa nu crezi ca exista aici o civilizatie deosebita pana nu vezi un documentar facut de americani.

Or sa se faca si ele fiindca imediat cum au avut loc expozitii in lume cu obiecte si povesti despre obiceiurile acestei civilizatii mai vechi decat cea egiptana sau sumeriana, s-a aprins internetul.

Puteti citi aici de exemplu un articol de pe New York Times despre Cucuteni.

Pe scurt, demult, in ce cunoastem azi ca Romania, Moldova, Ucraina si probabil si Bulgaria si vechiul tarm al Marii Negre, a trait, in case cu etaj chiar, o civilizatie care nu se stie cum se numea dar dupa locatiile unde s-au facut prima oara descoperiri arheologice a fost numita Cucuteni-Tripolye. Cucuteni e la noi in Iasi, Tripolye e in Ucraina.

Ca faceau arta de dragul frumosului sau cu implicatii religioase sau pentru altceva nu se stie, dar au facut multa. S-au gasit si se tot gasesc, chiar si de taranii care ara campurile, o multime de vase, statuete si alte sculpturi care dateaza de acum hat 5000-3500 de ani inaintea erei noastre. Vedeti mai jos cateva obiecte care mie mi s-au parut wow.

Fete, creepy dar interesante

Majoritatea statuetelor reprezinta modele feminine, sugerand o societate matriarhala

Sculptura care zici ca e de acum 100 de ani nu de acum 5000

Ying si yang, pe una din sculpturi, oare ce legaturi erau cu Asia la acea vreme?

Se studiaza de foarte putin timp zona si imi pare ca nu au un marketing foarte bun muzeal, dar e foarte interesant subiectul si sper sa se tot raspandeasca informatia si interesul pentru ea.