Intr-una din cartile de care nu-mi vine sa ma desprind in ultima vreme, un album Reader's Digest numit How it all started - The history behind the way our world works today, am aflat din intamplare de unde vine titlul de marchiz, purtat de Marchizul de Sade, Marchiza de Pompadour si altii.

Cand granitele dintre tari nu erau clar delimitate, acele terenuri deveneau zone periculoase de la care porneau violente intre popoare. In vorbele unui poet american "Good fences make good neighbours".

Un astfel de teren exista si intre Anglia si Scotia, iar pentru a pastra ordinea in zona, pe acele terenuri disputate (numite marches in engleza si care au ajuns romana ca margini) regii desemnau persoane care sa asigure ordinea, si care erau cinstiti cu titlul nobiliar de marchizi.


Castelul Marchizului de Sade, din imaginea de mai sus, se afla in sudul Frantei, comuna Lacoste, si pozitia lui pe varful muntelui ii oferea o vedere buna asupra satelor, vailor si muntilor dimprejur.

Mai departe am aflat de pe Wikipedia ca marchizul era ca autoritate intre conte, care avea si el in grija terenuri, ca un primar azi, si duce, care conducea trupele in razboaie.

Marchizul era superior contelui deoarecea avea in grija o zona de comert mai intensa, cum sunt si astazi localitatile apropiate de granite.

Nu stiu de ce dar imi place sa aflu originea cuvintelor, daca am regretat ceva cand am lasat Limbi Straine pentru ASE a fost ora saptamanala de etimologie.