Daca imi citesti blogul de mai mult timp, s-ar putea sa stii ca la inceputul anului mi-am planuit cateva lucruri: sa ma accept mai mult, sa imi folosesc mai bine avantajele naturale, sa creez lucruri cu mana mea, sa imi definesc mai bine directia etc.

Motivul pentru care fac astfel de planuri e fiindca am vazut ca functioneaza. Creierul e ca un calculator care ruleaza programul pe care i-l dai. Am citit asta in Think and grow rich a lui Napoleon Hill si aici am sa fac o prima nota utila pentru tine:

1. Dezvoltarea personala conteaza mai mult decat abilitatile tehnice


Cunosc persoane cu care nu mai pot purta o conversatie normala fiindca sunt prea pasionati de dezvoltarea personala, deci nu recomand sa devii obsedat de acest domeniu, dar din cand in cand citeste cate o carte din asta cheesy despre cum sa reusesti ce-ti propui, uita-te la documentare cu nume dubioase ca The secret si fa-ti o lista cu ce iti doresti de la viata. Ajuta enorm.

La inceputul lunii aprilie voi lansa o afacere care, inclusiv spre surprinderea mea, combina toate punctele din planul meu de la inceputul anului. Sunt toate acele 5 puncte, unite intr-o idee de afaceri. Calculatorul a rulat programul si a gasit solutia.

2. Porneste de la pasiuni


Mi-a luat mai mult de o luna (plina si frumoasa) sa ma documentez zilnic pentru acest nou proiect. Imi face mai multa placere sa lucrez la el decat sa vad un film, ma tine treaza noaptea entuziasmul, vreau sa fac cat mai multe lucruri sa fie gata mai repede si cand inchid ochii si visez la ce poate iesi, mi se pare de poveste!

Banii nu au scos niciodata asta din mine. Si daca citesti studiile, banii nu sunt un factor bun de motivare. Pasiunile sunt. Si ma bucur ca in cartea mea despre afaceri online exact cu asta am inceput, cu trecerea in revista a lucrurilor care iti plac, la care te pricepi, pentru a face o afacere din ce iti place. Pentru a face de fapt in fiecare zi ce iti place.

3. Gandeste si FA, gandeste si FA


Mi-a placut in filmul Chappy (atentie, urmeaza spoilere), cu robotelul din viitor care ajunge sa gandeasca ca un om, ca spre sfarsitul filmului, isi da seama cum sa transfere "sufletul" unui om intr-un corp de robot, folosind informatiile de pe internet. Oamenii nu stiau nici in viitor cum sa faca asta, dar el folosind doar informatia care exista deja pe net, a reusit.

Ce vreau sa spun e ca internetul are raspunsurile la orice am vrea sa facem. Informatie avem cu mai mult decat putem curpinde intr-o viata. Ce lipseste este actiunea noastra. Actiunea de a planui, de a te documenta, de a afla raspunsuri, de a urma cursuri pentru a afla raspunsurile mai rapid, de a merge la intalniri.. 

In concluzie

Cine urmeaza procesul acesta nu are cum sa nu progreseze si in scurt timp sa-si vada visul prinzand forma. Daca ideea nu iti prinde radaciuni recomandarea mea e sa vezi la care din cele 3 puncte este de fapt problema:

- ti-ai fixat ce iti doresti? Eu imi scriu mereu dorintele fiindca asa ma ajut si de memoria fotografica
- e ceva ce iti face placere? Daca iubesti sa te joci, sa canti, sau orice altceva, cauta sa castigi din asta
- te gandesti prea mult si faci prea putin? Propune-ti sa ai ceva fizic la sfarsitul fiecarei zile. Fie ca sunt imagini salvate in calculator, mailuri trimise, raspunsuri aflate. Fa pasi zilnic, oricat de mici.

Cat despre noua mea afacere, mai multe in curand.