Pe un bloc de pe soseaua principala din Rahova, cineva a scris cu un spray negru un cuvant pe care nu il mai intalnisem pana acum: CURAJOSTII. Un amestec intre curajosi si prosti, cuvantul acesta imi pare ca descrie acei oameni care in ciuda fricii, aleg sa faca lucrul corect, stiind ca asta le va crea probleme.

Sunt vazuti prosti, aroganti sau slabi de cei care incurca lucrurile. Pentru ca astfel de oameni sunt caracterele tari, care in incapatanarea lor de a apara adevarul, de a schimba sistemul si lumea, isi risca linistea, cariera, viata. Oamenii slabi sunt mult mai flexibili, ei se adapteaza mai usor, sunt oportunisti si fara coloana vertebrala.

Curajosti au fost Martin Luther King  Jr., grupul de studenti Trandafirul Alb care au pornit miscarea de rezistenta importriva nazismului, si curajosti au fost si procurorul Cristian Panait, inspiratia pentru personajul principal al filmului "De ce eu?", si Tudor Giurgiu, regizorul filmului.


In De ce eu?, un film fictiune dar bazat pe un caz real, vedem ultimele zile ale procurorului Cristian P., care refuza sa porneasca cercetarea penala a unui alt procuror, care incurcase afacerile unor baroni locali cu relatii politice. (Adrian Tarau era un cunoscut sustinator ale campaniei electorale ale lui Adeian Nastase.)

Mi-a placut ca personajul principal nu a fost prezentat ca un om exagerat, obsedat de corectitudine in viata de zi cu zi, dar era un om care tragea limita la coruptie. In cariera sa nu vroia sa se joace de procurorul, ci chiar dorea sa faca dreptate.

Desi e un film trist, merita vazut macar pentru a vedea tara de care am scapat. In cuvintele regizorului: "Romania nu mai e ţara anului 2002, când niciun ministru, primar sau magistrat nu era anchetat pentru corupţie." Intr-adevar lucrurile s-au miscat in bine si putem privi cu optimism in viitor.

---

La un moment dat in film Cristian P. este intrebat de seful lui: "Cand te-ai pus de-a curmezisul, ti s-o fi parut ca muti muntii, nu? Ce-ai mutat, ma, si ce-ai castigat?". In retrospectiva, ce intrebare sa pui unui erou...