Articolul cuprinde pareri pe care le-am publicat initial pe retelele sociale, dar cum nu simt ca detin continutul postat acolo, sau ca poate fi regasit usor la nevoie, le mai postez si aici.

Religia nu e ceva ce trebuie respectat, bunatatea si moralitatea oamenilor trebuie respectata, daca ea exista. Dar nu e ok sa discriminezi din principiu oamenii pe baza religiei.. Cineva se poate declara crestin si sa fie un om bun, care nu s-a gandit insa la implicatiile pe care le are religia lui in societate. Trebuie ascultat punctul lui de vedere si abia dupa ce, cu sau fara intentie, isi declara convingerile si deschiderea spre intelegerea problemelor cauzate de religie, poti lua o hotarare in privinta lui.

-

Daca oamenii religiosi ar vrea sa le fie respectate convingerile, ar trebui sa fie la fel de discreti in legatura cu ele, cum vor sa fie cei care nu li le impartasesc. In tara noastra insa preotul bate la usile din intregul bloc de Boboteaza, si bisericile sunt finantate din banul public. In unele orase unde exista moschei, rugaciunea rasuna pe strazi prin portavocea moscheilor, iar femeile poarta hijab in public. Oamenii religiosi nu sunt discreti si, in aceste conditii, nici oamenilor fara apartenenta la o religie nu trebuie sa li se ceara sa fie.

Atunci cand un om credincios incarca pe profilul lui social o poza cu Fecioara Maria de exemplu, el poate considera ca a aratat prietenilor un simbol frumos al religiei lui. Cei care sunt de parere insa ca violenta sexuala ce afecteaza femeile isi are radacina cultural si in povestile biblice ce aduc lauri virginitatii femeilor, pot considera acest simbol unul care incurajeaza discriminarea si abuzul femeii in societate.

Credinciosii trebuie sa realizeze ca orice simbol religios poate fi considerat ofensator sau provocator de catre cineva care nu impartaseste aceleasi convingeri - in special de cei care au avut de suferit in viata din cauza religiei. De aceea, repet, daca intr-adevar vrei sa iti fie respectata credinta, trebuie sa o pastrezi la fel de discreta, cum ai vrea sa fie parerile celor care nu sunt de acord cu ea, si sa astepti acest lucru si de la ceilalti care iti impartasesc religia.

-

Oamenii nu ar trebui discriminati pentru lucrurile pe care nu le-au ales (s-au nascut de o anumita culoare, etnie, sau cu dizabilitati, sau gay etc.) dar religia nu e ceva cu care te nasti, este o alegere pe care o fac initial parintii cand tu esti prea mic sa intelegi ce inseamna, si pe care o faci mai apoi tu, cand nu te informezi asupra a ce inseamna de fapt sa fii crestin, sau musulman, ce implicatii are in societate, daca aduce mai mult rau sau bine in lume, in vietile oamenilor etc.

Religia din scoli si traditiile care implica aducerea copilului la biserica pentru spovedanie sau slujbe, contribuie la crearea unor convingeri religioase in mintea copilului, pana ca el sa fie suficient de matur pentru a hotari singur in ce doreste sa creada.

Daca ar exista cu adevarat drept de a alege, copiii botezati crestini nu ar ajunge 99% adulti crestini, si copiii botezati musulmani nu ar ajunge 99% adulti musulmani. Nu exista cu adevarat un drept de a alege, religiile controland prin frica renuntarea la ideologia lor, sau neacceptarea lor.

Frica, adanc inradacinata dar usor de simtit de fiecare, este motivul pentru care multi oameni refuza sa se declare agnostici sau atei, desi realizeaza ca nu se (mai) regasesc in ideologie. Frica duce la furie, furia la ura, si ura la violentele pe care le vedem in societate. Cine isi cucereste frica insa, cucereste si moartea.

-

Religiile incalca principul de baza al democratiei care spune ca poti face ce vrei cat timp nu ii afectezi pe altii. Prin sarbatori si taxe religia ii afecteaza pe altii, nerespectand democratia.

Jurnalistii omorati in Franta vedeau raul pe care il face religia si incercau sa scuture oamenii de fixatiile religioase. Nu multi au acest curaj.

-

Religia e rea, indiferent ca vorbim de crestini sau musulmani. O dovada pentru mine a raului facut de religie e ca oamenii care se declara religiosi au mai degraba in comun non-valori ca discriminarea, lipsa de informare, decat valori ca empatia, bunatatea.

Teroristii religiosi sunt niste oameni de o credinta perfecta, care iau de-a bun ce scrie in Blibie sau Coran si ce propavaduiesc capetele lor religioase. Sunt in stare sa ucida pentru Dumnezeul lor. Si la noi ar fi fost la fel de rau ca la musulmani daca nu exista statul laic, daca o mare parte din noi nu eram atei sau agnostici.

-

Religia face un marketing extraordinar: la suprafata vinde idei bune, ca iertarea, cineva ne iubeste neconditionat, cineva vede tot - nu doarme, gandul ca exista viata dupa moarte, etc. dar modul in care acapareaza si controleaza oamenii (frica unui iad, stiinta ca blasfemie, ordinea patriarhala, discriminarea) este mai rea decat orice bine facut - si care poate fi suplinit prin cultura civica - la nivel de societate si prin empatie, optimism - la nivel personal.

Religia e unul din principalii factori ai saraciei. Religia ucide. Daca criminalii jurnalistilor ucisi in Franta erau invatati de mici sa fie buni, in loc sa fie credinciosi, nu ar fi existat atacurile.

In afara de numarul de biserici nu doar ca nu exista vreo diferenta in nivelul de bunatate al oamenilor dintr-o tara, dar tarile mai putin religioase sunt cele cu oamenii mai prosperi si mai fericiti.

-

Trebuie sa fim si liberi si trebuie sa si respectam. Dar sa nu devenim confuzi, sa ne pastram o scara de valori. Cand cineva ia viata unui om nu poti ataca libertatea de expresie. Trebuie sa intelegi ce a cauzat cu adevarat raul din acel om.

Nu stiu cine a zis ca fiecare are dreptul la o opinie, dar nu avem dreptul la propriile date concrete / la propria istorie, dar a zis bine. La un anumit grad de dezvoltare a societatii nu ne mai putem certa daca luna e facuta sau nu din branza. E de datoria noastra sa ne informam. Religia saraceste si dezbina, ca acceptam sau nu realitatea.

Din fericire trendul e clar, incet incet, prin educare, oamenii se desprind de incatusarea asta religioasa. Si mie mi-a luat mult timp sa inteleg lucrurile astea, nu ma astept sa fiti de acord cu mine. Sunt doar niste idei la care va invit sa va ganditi.