Unul din avantajele vietii de antreprenor este ca ai mai mult timp liber si ti-l administrezi cum vrei. Eu mi-l folosesc invatand tot felul de lucruri si o placere mare pentru mine e sa transmit mai departe ce am invatat, intr-un fel in care mi se pare mai usor pentru asimilarea informatiilor. Acum am sa va invat cateva lucruri despre Java, un limbaj de programare despre care se spune ca e cel mai cerut si banos acum. 


In primul rand ce poti face cu Java?

Stiind sa lucrezi cu Java poti crea programe/aplicatii/jocuri pentru internet, calculatoare, telefoane, tablete, console, masini auto, masini de spalat, cuptoare cu microunde si alte aparate cu afisaj digital, pentru orice se incarca cu o baterie ce se baga in priza si chiar si pentru rachete spatiale. Cam tot ce functioneaza avand la baza un program a fost creat de catre programatori, Java si C++ fiind programele foarte comune si de baza. 

Cum traim in epoca tehnologiei si ne indreptam in continuare spre automatizarea mai multor lucruri, e de inteles de ce abilitatea de a programa in Java e ceva cerut si bine platit.

Ce este Java concret?

Java reprezinta la baza fisiere cu text, fisiere ce se pot crea chiar si cu Notepad de exemplu, si apoi salva cu extensia .java

Pentru ca fisierul Java sa poata fi interpretat de device-ul pentru care l-ai scris, el trebuie transformat in mai multe fisiere binare cu extensia .class (fiecare clasa reprezentand o comanda din fisierul initial)

si apoi aceste fisiere .class transformate intr-un program citibil de device.

Aceste transformari sunt facute automat daca cream fisierele text Java cu un editor ca Eclipse si avem instalate programe de development si rendering ca JDK si JDR, care prin apasarea unor butoane ne vor transforma fisierul text intr-un program de rulat pe calculator.

Si Eclipse - editorul, si JDK - care se ocupa cu transformarea in fisiere .class, si JDR - care se ocupa cu transformarea in program, se downloadeaza gratuit de pe site-ul Oracle.

In functie de device-ul pentru care pregatesti programul - fie device-ul calculator, telefon cu Android sau masina de spalat, fiecare are un JDK anume, asa cum fiecare necesita cunostinte anume, comenzi anume.

Pentru orice device vrei sa creezi aplicatii ai nevoie de cunoasterea limbajului de baza Java, dar de exemplu:

- daca vrei sa creezi programe pentru computere - desktop, va trebui sa te specializezi, dupa ce ai baza, in Java Swing,

- pentru programe pentru internet, site-uri, trebuie sa cunosti si putin HTML/CSS, SQL, si sa te specializezi in servlets, JSPs si Spring framework.

- pentru programe care sa ruleze pe device-uri cu Android trebuie sa te specializezi in programarea Java pentru Android.

Se invata greu si cum te angajezi in domeniu?

Orice e nou pare greu de invatat. Unor oameni engleza li se pare grea, altora gatitul li se pare greu. Sunt lucruri noi pe care trebuie sa le inveti, comenzi si cuvinte noi care trebuie repetate si puse in context pentru a te obisnui cu ele si pentru a le retine. 

Nu poti invata totul in cateva zile dar prin exercitiu, in timp, se invata ca orice altceva si in plus te obisnuiesti si cum sa gasesti raspunsurile la ce nu stii. De cate ori nu cautam de exemplu pe internet cum se spune la un cuvant romanesc in engleza sau o reteta la care nu mai stim toate ingredientele? 

La fel poti cauta tutoriale de creare site-uri, jocuri sau aplicatii Android cu Java, sau exemple a ceea ce vrei sa faci pentru a te inspira. Poti intreba pe forumuri specifice cum se scrie o comanda la care te-ai blocat. Cel mai mult conteaza sa te entuziasmezi pentru a construi ceva: un program, un joc, un site etc. la care te-ai gandit ce si cum sa faca. Cand ai ideea vei avea cu adevarat si motivatia.

Nu ai nevoie de o diploma pentru a lucra in domeniu, cele mai importante sunt cunostintele si ideile pe care le ai. Poti gasi joburi pe site-uri de joburi locale, pe site-uri de freelanceri, asa cum poti si sa creezi aplicatii pe care sa le vinzi singur. Succes!