Toti stim problema cu lumea, nu? Ca cei care stiu putine au prea multa incredere in ei, iar cei care stiu multe au prea multe dubii. Asa se spune, desi nu asa delicat.

Cu cat stii mai multe, cu atat devii mai constient de impactul gandurilor, vorbelor, actiunilor tale si mai temator. Si eu cred ca asta e o mare problema.

De exemplu de la Plato incoace se stie ca pentru ca democratia sa functioneze, trebuie ca oamenii care fac alegerile sa fie informati, in cunostinta de cauza.

Dar de la Plato incoace nu s-a facut inca un test de politica si economie care sa fie dat oamenilor inainte sa aiba dreptul de a vota.

De ce? Pentru ca oamenii destepti se indoiesc. Dar daca totusi ar trebui sa lasam pe toata lumea sa voteze? Dar daca o sa apara cine stie ce alta problema? Si uite asa au trecut mii de ani si democratia inca e influentata negativ de manipularea oamenilor nestiutori.

Sa ai indoieli nu e ceva rau, decat daca indoielile astea fac mai mult rau de cat bine.

De asta am inventat un cuvant mai urat pentru aceste indoieli rele: a te "idoni".

De indoiesti de ceva drept. Ti-e teama sa faci lucrul corect. Te idonesti.

Poate in loc sa respectam 10 porunci scrise intr-o carte, ar trebui sa scriem undeva 10 lucruri pe care noi le consideram drepte si sa avem taria sa le urmam fara dubii. Fara frica.

Sa fim corecti si cinstiti si sa actionam. Toti, nu doar cativa mai curajosi. O lume mai buna si mai avansata ar fi.