Am vazut zilele trecute pe Facebook un clip in care un domn, care zice ca a studiat problema, promite sa explice intr-un mod simplu conflictul israelo-palestinian. Chiar eram curioasa sa aflu de ce atatea morti, de ce o problema nerezolvata de atatia ani, asa ca l-am urmarit cu atentie. Din pacate m-am simtit ca pe ziarele online rusesti unde nu se spune decat jumatate de adevar, cel convenabil.

Clipul mi s-a parut deranjant inca de cand prezinta (in treacat) ca, in 1947, ONU a votat ca jumatate de Palestina sa devina statul evreiesc. Stiu eu ce suparata as fi sa vina un sistem politic si sa decida ca trebuie sa imi impart casa cu cineva, daramite sa i se intample asta unei populatii. Mai mult, ce am aflat dintr-un clip despre istoria Palestinei, e ca evreii nu doar ca le-au luat pamantul si casele, ci i-au alungat pe palestinieni cu forte armate, punandu-i in lagare si chiar omorandu-i.

Nu stiu voua dar mie imi suna foarte cunoscut.. doar ca, de data aceasta, evreii sunt cei care au adus asupra palestinienilor holocaustul. Ce credeti ca s-ar fi intamplat daca atunci cand Hitler s-a hotarat sa ii extermine pe evrei, acestia aveau un stat cu armata? Eu cred ca ceva asemanator cu ce se intampla acum. Evreii, ca si palestinienii, ar fi declarat razboi.

Pe scurt consider ca daca privim problema in mod simplu, atunci si solutia ar trebui sa fie simpla; vinovatii pentru acest conflict sunt ONU si evreii, care ar trebui sa gaseasca un alt pamant pe care sa il numeasca al lor (prin referendumuri nationale sau internationale). Lumea e mare si am inteles ca ar fi un stat de marimea New Jersey-ului, deci nu ar trebui sa fie asa greu.

Dar vor ei sa plece de acolo? Nu vor. Pentru ca interese, religie, Ierusalim, popor ales, turism, bani.. Prin urmare, nu palestinienii ci evreii sunt sursa acestui conflict, si daca vor cu adevarat pacea trebuie sa paraseasca zona de conflict.

Sa nu credeti insa ca ii cred pe palestinieni sfinti, dimpotriva, ma sperie indoctrinarea lor religioasa si nu as vrea sa traiesc printre ei. Dar la fel simt si despre cei din Iran, Arabia Saudita. Prioritatea e insa oprirea razboiului si a tragediilor pe care le produce si abia apoi sa vedem cum ii mai civilizam pe palestinieni.