In articolul trecut am prezentat etapele iubirii din copilarie si pana la 28 de ani, si solutii pentru problemele care ar fi putut sa apara in acest timp. Acum voi continua de unde am ramas, cu etapele de la 28 de ani pana la 56.

De la 28 pana la 35 de ani relatiile cu sexul opus devin indispensabile pentru urmatoarea etapa de dezvoltare, in care suntem deja mai maturi, cel putin din punct de vedere biologic. Acum este necesar sa impartasim si sa sustinem pentru a fi impliniti si echilibrati. Suntem capabili sa avem relatii de succes si inainte de aceasta etapa, dar cat timp suntem inca absorbiti de propria persoana, nu putem iubi neconditionat: daruim pentru a primi inapoi. In aceasta noua perioada trebuie sa evaluam si sa imbunatatim strategiile unei relatii cu sexul opus. Atunci cand o relatie nu merge este posibil ori sa nu stim cum sa ne sprijinim partenerul, ori sa suferim de o deficienta a primelor tipuri de iubire. De obicei ne bizuim prea mult pe partenerii nostrii si apoi ii acuzam pentru suferintele noastre emotionale. Trebuie sa identificam problemele, deficientele interioare, si sa le tratam separat de relatie (sa recuperam iubirea ce ne-a lipsit in copilarie, sa avem prieteni cu care sa ne petrecem timpul, sa ne acceptam pe deplin). Abia apoi vom reusi sa iubim si sa daruim neconditionat, sa sprijinim, sa ne simtim impliniti. Partenerul ne va completa identitatea, ajutandu-ne sa ne dezvoltam noi aptitudini.

Intre 35 si 42 de ani suntem capabili sa servim si sa daruim din noi insine fara a primi inapoi. Vom avea nevoie de cineva care are nevoie de iubirea noastra si de ceea ce avem de oferit. Putem deveni parinti sau putem adopta animale, ingriji plante sau servi cauze umanitare. Poti fi un parinte responsabil si inainte de aceasta varsta dar a fi responsabili de bunastarea altuia este ce ne va implini si bucura in special in aceasta etapa. Daca partenerii se iubesc, se simt impliniti si au o relatie matura, copilul poate consolida cuplul prin intarirea parteneriatului, a angajamentelor, ce vor avea un nou scop comun: buna crestere a copilului. Un parinte care nu se simte implinit isi va cauta, fara sa-si dea seama, implinirea in copil, o tendinta gresita si periculoasa. In special parintii singuri trebuie sa-si dedice timp si atentie pentru a-si satisface nevoile afective in alta parte, in loc sa astepte asta de la copil. Este important pentru ei sa inteleaga ca nu este o dovada de egoism dorinta de a-si satisface propriile nevoi, din contra, este esential daca vrem sa fim niste parinti buni.



Intre 42 si 49 de ani, persoanele acum mature vor simti nevoia sa ajute comunitatea, societatea. Se pot face simtite aspiratii politice, antreprenoriale, dorinta de a oferi din timpul, experienta sau averea materiala celor mai putini norocosi, unele persoane alegand activitati ca business angel, filantrop, etc. Oferind intreaga lor sustinere, experienta si know-how, ele se simt implinite atat prin realizarile proprii directe, cat si prin realizarile discipolilor lor. Cel mai mare pericol al acestei etape este criza varstei mijlocii. Daca pana la aceasta varsta nu am primit sprijinul de care aveam nevoie si nu suntem prudenti, putem redeveni absorbiti de propria persoana, narcisisti, plini de resentimente. Riscam sa ne revoltam impotriva responsabilitatilor si sa regresam emotional in incercarea de a retrai adolescenta si de a recupera ce simtim ca am pierdut. De exemplu, un barbat insurat de 42 de ani poate fi tentat sa-si satisfaca dorinta de a face sex cu femei tinere. Coruptia si abuzul de putere in societate sunt alte exemple de manifestari. Ce se recomanda este preluarea unei forme de serviciu social, care sa ne creasca capacitatea de altruism si care ne va ajuta sa ne simtim impliniti.

De la 49 de ani pana la 56 de ani traim o perioada buna pentru transformari si roluri de conducere. Am atins maturitatea deplina si, pentru a evita capcanele varstei si pentru a ne completa dezvoltarea, avem nevoie sa ne manifestam o constiinta globala. A calatori prin lume este o buna modalitate pentru a ne percepe si simti parte integranta a lumii. Dar cel mai important lucru de mentionat, e faptul ca va fi de-acum responsabilitatea acestor suflete care s-au maturizat sa se straduiasca sa fie un exemplu de iubire si sa aduca pace in relatiile lor si in casele lor. La aceasta varsta ceea ce ne va oferi sprijinul emotional va fi sa ajutam in felul nostru la o lume a pacii si a iubirii.

Informatiile sunt preluate in mare parte din cartea lui John Grey - Marte si Venus se ciocnesc. 

Mereu cand citesc aceasta carte sau il ascult pe Allan Pease lucrurile imi merg mai bine in relatiile cu ceilalti. Sper sa va fie si voua de ajutor.