In 1995, Jake, labradorul negru din poza, a fost abandonat de stapanul sau. La 10 luni a fost gasit pe strada cu rani, dislocare si picior rupt. A fost adoptat de Mary Flood, care lucra la echipa de salvare din Salt Lake City si a fost antrenat sa devina rescue dog, trecand cu brio teste dificile ca luarea de urme pe sub zapada.

Pe 11 Septembrie 2001, Jake si stapana lui au fost chemati la New York pentru a ajuta la cautarile din urma atacurilor, unde Jake a lucrat timp de 17 zile, printre obiecte ascutite si in aer contaminat, pana ce a fost sigur ca nu au mai existat supravietuitori. A ajutat de asemenea la operatiunile de cautare din urma uraganelor Katrina si Rita, la antrenarea unor noi generati de rescue dogs si in terapia unor oameni.


Salty este un caine din New York City antrenat sa ghideze nevazatori. Pe 11 septembrie 2001 la momentul atacului se afla impreuna cu stapanul lui, Omar Rivera, la etajul 71 al Turnului Nord din World Trade Center. Imediat dupa lovitura avionului Salty a intrat in actiune ghidandu-l pe stapanul lui nevazator spre iesire, chiar si dupa ce acesta l-a eliberat din lesa (gandindu-se ca in caz de prabusire macar cainele sa aiba o sansa sa scape), intorcandu-se ori de cate ori au fost separati.

In acelasi timp Roselle, un alt caine isi ghida stapanul, pe Michael Hingson, afara din aceeasi cladire pe toate cele 1,463 de trepte de la etajul 78 in jos, in ciuda fumului, a confuziei, a zgomotului, pana ce stapanul ei a fost in siguranta.

---

Povestile lor m-au impresionat cel mai mult, dar si caini din alte rase au facut lucruri minunate. Si nu trebuie sa fie o rasa anume pentru asta, sunt sigura ca daca ar fi antrenati si cainii care sunt acum in adaposturi sau pe strada ar putea fi de ajutor oamenilor. Fiecare asociatie de animalute ar trebui sa incerce asta.