Eu cred ca frica de a vorbi in public poate fi vindecata si ca oratoria e o calitate pe care ti-o dezvolti.

Mi-a confirmat asta un documentar despre fiul unui consul roman, care, trebuind sa paseasca pe urmele tatalui sau, a reusit prin exercitiu sa isi transforme vocea pitigaiata intr-una puternica, si sa isi cizeleze discursurile astfel incat sa mentina atentia ascultatorilor.

Daca va intereseaza exercitiul pentru voce, aflati ca era unul cam dur; cateva ore pe zi vorbea tinand pietre in gura si isi repeta discursurile pe malul marii incercand sa acopere zgomotul valurilor.

Eu am sa va prezint insa secretul meu, mult mai simplu si, cred, foarte eficient, pentru a invinge teama de a vorbi in public, indiferent ca vreti sa va descurcati mai bine la interviuri, in viata sociala sau aveti dorinta sa fiti trainer, sa intrati in politica ori sa ocupati alte functii care necesita discursuri.

Eu in actiune

Vreau sa va spun inainte insa ca nu am fost dintotdeauna relaxata pe scena sau in fata camerei de filmat. In liceu am dat un interviu in care eram atat de rosie la fata incat ma mir ca m-au recunoscut parintii. In timp insa lucrurile s-au schimbat si cred ca stiu cum s-a intamplat asta.

Initial atunci cand aflu ca trebuie sa prezint un proiect ma simt ingrijorata. Pot pregati o lucrare perfecta din punct de vedere al cerintelor si tot sa imi fie groaza la gandul ca va trebui sa o prezint. Asta pana cand:

- imi vine ideea unui lucru amuzant pe care sa il includ in prezentare
- aflu un lucru interesant pentru mine pe care il voi face cunoscut mai departe
- sau pur si simpu daca lucrarea este originala si cred cu tarie in ce am de zis

Din acel moment pentru mine nu mai e vorba de o prezentare, de un discurs sau de o aparitie la TV, e vorba de a oferi ceva cu valoare oamenilor care ma vor auzi. De a transmite o idee sau o poveste care sa emotioneze ascultatorul, ceva care va rezona in el sau il va face sa zambeasca.

Ei bine, atunci dispare ingrijorarea si apare entuziasmul. Asa ca asta va sfatuiesc si pe voi sa faceti - gasiti macar un 1% pe care sa asteptati cu nerabdare sa-l spuneti iar din restul de 99% povestiti doar esentialul, vorbitul in public va decurge mai usor pentru voi iar ceilalti va vor fi recunoscatori.

Frica este doar o lipsa de solutii. 

Gaseste solutii si vei scapa de frica de a vorbi in public!


Mai impartaseste cineva in comentarii ce il/o ajuta sa ia cuvantul?