Un studiu despre inteligenta umana realizat de Robert Sternberg si James Kaufman spune ca:

In Africa inteligenta e masurata dupa respectul pe care il arati varstnicilor si dupa capacitatea de a tacea. In Zimbabwe, cuvantul inteligenta, ngware, ineamna prudenta, in special in relatiile sociale.

In America un om e considerat mai inteligent cu cat proceseaza mai rapid informatia, cu cat e mai interesat de a invata si gaseste chiar o placere in asta. Spre deosebire de Africa, in America cel care tace se considera ca nu stie.

In Asia inteligenta e asociata cu profunzimea cunoasterii de sine, si abilitatea de a pune in practica ce inveti. In India in special inteligenta inseamna trezire si determinare.

In Australia se pune accent deosebit pe adaptarea la nou.

La noi daca va intrebati, lumea te considera mai inteligent cu cat ai o memorie mai buna.

Binenteles sunt niste generalizari, dar nu vi se pare ca sunt ciudat de legate de realizarile oamenilor din acele locuri ale lumii?

-

Parerea mea in ce priveste rezultatele la BAC e ca vina e undeva la mijloc. Imi pare rau de elevii care spun ca au picat doar din vina lor si aud parca rasunand in clase timp de 4 ani vocile profesorilor care ii influenteaza sa creada asta; "Alte generatii invatau mai mult si mai bine, prindeau mai repede, erau mai respectuosi.."

Lumea se schimba si sistemul de invatamant ar trebui sa se schimbe cu ea. Pana vom avea un cadru adaptat, ramanem in continuare doar cu un pas in fata Africii - atat de primitiva (din pacate) - si la multi pasi distanta de tarile inovatoare.