Mancarea sanatoasa: greutati si solutii

Daca sa mananci mancare sanatoasa era usor, eram cu totii subtiri, cu indice de grasime mic si cu glicemia buna. Dar nu e si cred ca problemele cu ce consumam se trag din dorinta noastra de confort; Vrem mancare la indemana, estetica, buna la gust, buna la pret, spalata, preparata si impachetata frumos de altcineva. De aceea au aparut fast food-urile, care nu ne vor binele ci banii din buzunarul de la spatele fundurilor noastre confortabile.

Dar oameni suntem si lucruri bune care vin usor o sa ne tot dorim, asa ca sa vedem cum putem sa schimbam ce merge schimbat si sa acceptam ce nu putem schimba. In continuare va prezint, asa cum le vad eu, greutatile mancatului sanatos si solutiile, care exista sau inca nu. Binenteles va astept si completarile voastre.

Gasit produse

De doua luni fac un experiment tinand in frigider niste rosii care sunt atat de pline de conservanti incat nu si-au modificat nici consistenta si nici culoarea. Exact ca in pozele acelea care circulau pe net cu hamburgerul McDonalds uitat undeva si descoperit peste ani exact la fel.

De aceea tind sa-i cred pe cei care spun ca nici macar produsele care te-ai astepta sa fie sanatoase de la hipermarket, fructele, legumele.. nu sunt. Asa ca avem urmatoarea solutie: gasit producatori romani, tarani, fermieri de la care sa cumparam produse din productia lor proprie.


Carat plase, murdarit maini

Mancarea prelucrata si frumos impachetata vine in pachetele tot mai mici si la preturi tot mai mari, ati observat? In schimb cartofii, rosiile sa nu mai spun de pepeni, trebuie carati iar pana ii pui in plasa, cartofii te murdaresc, capsunile, ciresele, visinele te fac lipicios.

Pentru solutie ma gandesc la vremurile de mai demult cand tanti cu vacuta la care te aboneai venea si-ti aducea sticla de lapte. Asa ca avem de gasit fermieri la a caror livrare de produse sa te poti abona, ideal sa ti le aduca acasa o data pe saptamana.

Preturi alimente

Chiar daca mai ieftine fata de produsele prelucrate si mancarea sanatoasa e destul de scumpa. Ma gandesc doar la "pietele cu tarani" atat de mediatizate la TV care din pacate au preturi foarte mari la produse. Asta cred ca se datoreaza speculantilor cu produse de sera si intermediarilor care cumpara de la taran dar vand ei mai departe. Plus ca e moda asta BIO care fara vreo garantie suplimentara le da producatorilor mana sa vanda produsul mai scump decat ar trebui.


Solutia anterioara, gasit fermieri, cred ca rezolva insa si aceasta problema. Ca pretul sa fie mai mic pe langa abonarea la cos (cu pret minim rezonabil si ea) ar trebui sa existe si varianta cand te deplasezi tu la taran ca sa iti iei produsele de la poarta lui. Renunti la niste confort dar economisesti la pret. Ideea asta mi se pare buna fiindca poti vedea in felul acesta si locul de une iti vine mancarea, cat de curat, ce mana munceste terenul etc.

Gatit

Mai departe, avem mancarea sanatoasa in frigider. Dar cine o gateste? In anii de camin si in general de dupa mutarea de acasa cred ca toti nou mutatii singuri fac burtica de la KFC sau McD, sendvisuri sau shaorma. Dar daca Alex al meu a reusit sa faca trecerea de la shaormerie la bucatarie, eu cred ca puteti si voi.

Varianta cea mai usoara acum vara mi se par salatele: bazate pe rosii, salata verde sau varza si cu niste marar, masline, ou fiert, sunca sau cascavaval pentru gust. Sau salata cu ton si porumb. Sau orientala daca nu va deranjeaza sa fierbeti cartofii - bucatelele de castraveti murati o fac foarte racoroasa. Iar mie imi mai place "salata" din morcovi rasi peste care se toarna lamaie. Si salata de fructe.

Photobucket

Ori puteti merge mai pe raw. Demi Moore parca manca doar produse negatite si netaiate si cred ca stie ceva la cum arata.

Spalat vase

Daca m-au invatat reclamele la Coca Cola ceva e ca unul gateste iar altul spala vasele. Oricum zeama de salata e foarte usor de spalat pe langa untura intarita de la copanele.

Planificare mese

Cand te apuca foamea prin oras, sa nu mai zic la cumparaturi, e cel mai prost moment pentru o dieta. De aceea pachetul cred ca e solutia cea mai buna ca sa ne asiguram ca o sa mancam sanatos iar asta insemna niste efort in a ne planifica mesele.

Diminuam insa efortul atunci cand planuim pe cateva zile inainte. Eu ma gandesc la niste pachete pentru serviciu de sharorma sanatoasa formata din lipie cu amestec 80% legume si 20% carne pe care sa le am in frigider. Stiu pe cineva care-si pregateste pachetele de amestec de legume tot asa, pe cateva zile inainte. Colegi care mananca de ani de zile mancare la pachet. Se poate.