Nota: acesta nu este un post de promovare a serviciilor. Lucrurile astea sunt chiar interesante de stiut, mai ales de catre colegii bloggeri/antreprenori online. Daca n-ai rabdare sa citesti tot, am facut rezumatul la sfarsitul articolului.

SEO este cunoscut ca un cumul de modalitati prin care poti aduce un site mai sus in rezultatele Google pentru cautari legate in general de continutul care se gaseste pe el. Vorbim de modificari tehnice, de adaugare de continut si de castigare de linkuri, cresterea popularitatii site-ului etc.

Dar SEO este mai mult decat atat. Spre exemplu este un ajutor pentru nevazatori. Cand navigheaza pe Internet ei folosesc diverse programe care le citesc continutul paginilor. Daca pozele nu au o descriere corespunzatoare atunci ei nu vor intelege despre ce e vorba in ele pentru ca programul nu are ce sa le citeasca.

(Cu alte cuvinte cand postati un articol/banner, ce-o fi, care are doar video sau poze, faceti un pic de SEO si denumiti jpg-urile, png-urile, gif-urile etc. descriptiv inainte sa le urcati pe site/blog/forum/tumblr/Facebook etc. Iar daca folositi platforma Wordpress adaugati tag-ul Alt sau captions pentru ca aveti foarte usor posibilitatea asta, fata de Blogspot unde mi-ar lua mult sa explic.

Daca nu faci asta, pentru nevazatori va fi ca pentru tine atunci cand asculti Realitatea TV la radio si auzi o stire la care prezentatoarea spune doar "imaginile vorbesc de la sine". Iar pentru motoarele de cautare va fi la fel, pentru ca si ele sunt deocamdata nevazatoare din punctul asta de vedere. Joc de cuvinte intentionat.)

Dar sa nu mai dau exemple extreme. SEO ne ajuta pe toti sa gasim lucrurile care ne intereseaza atunci cand folosim motoarele de cautare. Iar daca esti antreprenor sau doresti popularitate online, SEO te ajuta sa fii gasit. SEO e important fiindca numarul de rezultate afisate pe prima pagina a unui motor ca Google sunt limitate si nu avem rabdarea sa cautam nici macar pe a doua pagina de multe ori.

Matt Cutts - inginer Google, SEO evanghelist

De asta sunt investitii masive in reclamele Google AdWords, care insemna SEO de succes instant pentru site-uri, serviciul platit "lui Google" prezentandu-le serviciile pe prima pagina in sectiunile acelea care au fundal usor colorat. Atat timp cat platesc pentru click-uri.

Revenind, SEO e important deoarece in urma analizelor cautarilor pentru anumite expresii afli ca degeaba iti prezinti tu produsele intr-un fel daca oamenii sunt obisnuiti sa le caute intr-altul. Pentru ca programatorul poate sa fii facut sau sa nu fii facut la site-ul tau niste setari care impiedica unele pagini sa apara sau sa urce in rezultate. Dar sa nu intru in chestiuni tehnice.

De ce e important SEO, pe scurt

1. Daca esti utilizator al motoarelor de cautare ca Google:

Pentru ca daca site-urile sunt bine optimizate gasesti mai usor informatia de care ai nevoie. Cel mai mare avantaj este castigul de timp.

2. Daca esti antreprenor:

Daca site-ul tau vorbeste pe limba lor prin SEO, motoarele de cautare sunt un canal de emarketing extraordinar de bun. Cel mai mare avantaj este costul redus de promovare.

3. Daca esti blogger:

Pentru ca informatia pe care vrei s-o transmiti este indexata potrivit si iese in rezultate la cautari relevante. Cel mai mare avantaj este castigul de trafic.