Mie imi sunt mai dragi cainii decat pisicile fiindca in general imi place veselia cainilor si nu-mi place atitudinea miorlaicioaselor. Dar ce-am aflat de curand ma face sa le privesc cu ochi mai buni.
Pare-se ca ciuma bubonica s-a raspandit rapid in 1346 mai ales datorita vanatorii de vrajitoare. Se credea ca fara pisici vrajitoarele nu isi pot face treaba, astfel ca au fost omorate cu sutele de mii. Ce s-a intamplat a fost o epidemie de sobolani, care carau cu ei puricii cauzatori de ciuma.


Bacteria nu a disparut complet nici azi dar chiar si in caz de infestare e suficient sa iei antibiotic si sa scapi de purici prin curatenie. Binenteles in anii aceia o baie cu sapun era orice numai obisnuita nu. Noroc puteau sa aiba cei care fumau tutun, fumul tinand la distanta puricii. Si, ironic, saracii care mancau paine mucegaita aveau sanse sa obtina un efect de antibiotic fara sa stie.
Metoda adoptata insa de oameni pentru a scapa de ciuma a fost autoflagelarea - se credea ca Dumnezeu e suparat pe oameni. Cand asta n-a mers s-au intors asupra non-crestinilor si in anul 1349 doua mii de evrei au fost omorati.
Binenteles ciuma a continuat omorand 40% din Egipt, aproape jumatate din cei 100,000 de oameni din Paris, 75-80% din cei din zona Mediteraneeana (Italia, Spania, Franta), 20% din Anglia. In total aproximativ 25% din toata lumea, 100,000,000 de oameni morti in 4 ani.
Am aflat lucrurile acestea din articolul Top 10 Worst Moments in Human History de pe listverse.com asa ca daca sunteti curiosi in legatura cu lucruri din acestea fiti cu ochii pe ei.