In afara de castigurile sufletesti si intelectuale, iubitorii de carti pot realiza si alte lucruri prin aceasta pasiune. Afla din acest articol cum poti castiga bani si cum poti face bucurii sau dona minute de voluntariat, citind si/sau povestindu-ti parerile despre carti.

Hobby-ul de azi: Cartile


Corectare carti

La editurile serioase, inainte de publicarea cartilor, acestea sunt citite si corectate de catre persoane angajate pentru asta. Desi ar insemna sa te concentrezi mai mult decat de obicei pe gramatica din carte, si ar fi pericolul sa nimeresti subiecte care nu sunt chiar pe interesul tau, poate fi un dublu beneficiu daca oricum greselile de pe pagini iti sar de obicei in ochi: citesti si primesti o plata pentru fiecare carte.


Sumarizare carti

Un job asemanator este al celor care citesc manuscrise si le fac sumarul pentru angajatii editurii care vor hotari daca are sa nu potential de publicare. O idee interesanta mi s-a parut a unui site care vindea sumare de carti recent aparute: in principal de carti de afaceri. Aceste sumare contin ideile principale in varianta text/audio pentru cei care vor sa se informeze, sa fie la curent cu ideile cu aparute, dar nu au timp sa citeasca cartile cap-coada. Cineva trebuie sa faca aceste rezumate si poti fi chiar tu.


Cititor voluntar

Daca ai o voce buna de povestit poti face o bucurie copiilor nevazatori sau pur si simplu celor carora le place mai mult sa asculte povestile ori nu se pricep inca asa bine sa le citeasca. Un astfel de proiect a fost Habarnam al Gramo.ro. Tot legat de voluntariat si mai de actualitate este campania celor de la All pentru bloggeri: vALLuntar. Tu iti alegi cartea, ii faci o recenzie pe blog si pentru fiecare postare si comentariu echipa ALL va desfasura minute de voluntariat in centre alese de bloggerii participanti.


Altele

Am citit printr-o carte povestea unui baiat care a inceput sa castige bani inchiriindu-si comic books-urile. Daca nu ma insel era chiar autorul Rich Dad Poor Dad. Un iubitor de carti are cu siguranta o bliblioteca mai mare si mai actualizata decat a omului obisnuit. Poate intr-o buna zi si tu iti vei permite sa deschizi o mica biblioteca. Imi inchipui numai Tomata, Bianca si Irina daca si-ar uni fortele ce nebunie ar fi :)


La fel de bine se aplica si aici crearea unui Squidoo lens sau a unui blog tematic, in care sa incluzi reclame Google Adsense si linkuri de afiliat. Site-uri ca Bookblog, sau edituri care vor sa se promoveze online au si ele nevoie de critici de carti care sa le faca recenzii. Experienta te poate ajuta sa castigi autoritate in domeniu. Mai sunt site-uri care te platesc sa le citesti articolele si emailurile dar cu sume atat de mici ca parca n-as promova ideea asta.

Binenteles, alte idei sunt binevenite.