De cativa ani, cei nascuti dupa 1980, numiti Generatia Y, au inceput sa isi faca simtita prezenta major pe campul muncii. Angajatorii, mai ales cei din zona IT, sunt incantati sa descopere nivelul nostru extraordinar de energie si de inovare, gandirea noastra orientata spre solutii, tehnologice in special.

Din pacate insa, nu stiu cum sa se poarte cu noi astfel incat sa ne tina in firma lor. In State, 70% din Mileniali, asa cum mai sunt numiti cei din Generatia Y, nu doar ca nu au ramas niciodata 2 ani la un loc de munca, ci abia ating 6 luni sau un an. Tot in State, in anul 2014, 50% din forta de munca va fi Generatia Y.

Lucrurile nu sunt prea diferite in Romania, asa ca, angajatori, invatati ce vrea Generatia Y daca ii vreti pe cei mai buni in echipa voastra.

1.Vrem sa muncim din pasiune, nu pentru bani

Ca sa ne trezim dimineata si sa mergem la firma ta trebuie sa fim entuziasmati de ce facem acolo. Salariul conteaza dar mai mult conteaza cat de mult ne pasioneaza ce facem. De aceea ne implicam in proiecte non-profit, scriem pe bloguri etc si de aceea cand ne hotaram sa parasim un loc de munca, o marire de salariu nu o sa faca diferenta.

2.Vrem ca angajatorii sa isi faca treaba

Spune-ne care sunt obiectivele tale, planurile tale. Da-ne informatiile la timp. Asigura-te ca ceilalti angajati isi fac treaba. Rezolva situatiile conflictuale, Entuziasmeaza-ne. Nu ne pierde timpul cu documente lungi sau care nu ne privesc, cu raportari pentru fiecare ora lucrata, cu raportari saptamanale etc. Timpul nostru e la fel de important. Vrem sa fim eficienti si sa lasam rezultate bune in urma, si sa mergem in directia buna depinde in primul rand de tine.

3. Vrem sa muncim pentru o viziune nu pentru un om

Tocmai pentru ca punctul 2 e greu de indeplinit, trebuie sa ne prezinti o viziune, o misiune a firmei spre care sa ne indreptam spre a ne remotiva atunci cand tu vei gresi. Asigura-ne ca schimbam in bine lumea lucrand la firma ta. De asemenea, doar pentru ca ne dai un salariu nu vom accepta sa facem tot ce vrei tu. Sclavia s-a desfiintat de mult.

4.Vrem cota parte

O alegere pe care o facem zilnic este aceea intre a merge la un loc de munca sau a ne incepe propria afacere. Daca vrei sa ne folosesti pentru a-ti creste susbstantial veniturile iar asta implica alte lucruri decat ce am convenit inital, ori ma faci partener, ori ma platesti suplimentar astfel incat sa simt ca merita efortul. Nu incerca sa profiti de mine, m-am nascut dupa 1980 dar nu ieri.

5.Vrem dreptate

Ma angajezi si imi faci contract de munca abia peste doua luni? Atunci sa nu te astepti sa urmez pasii legali atunci cand vreau sa imi concediu sau sa imi dau demisia. Dai afara o colega muncitoare? Mi-ai pierdut loialitatea.

Multi angajatori au probleme in a accepta faptul ca nu suntem o generatie submissive asa cum au fost poate multi dintre parintii nostri. Incet, incet insa am incredere ca lucrurile se vor schimba si in loc ca angajatorii sa se planga ca suntem job hoppers vor incepe sa ne ofere mediul si conditiile de lucru de care avem nevoie pentru a fi multumiti sub conducerea lor.