Restart Romania este "o competiţie care își doreşte să găsească și să susțină cele mai bune idei online care sa produca o schimbare offline în România". Mi-a spus un prieten de ea si mi s-a parut musai de incercat. Asa ca am scris proiectul, l-am depus, si am asteptat aprobarea, pe care astazi am primit-o!

Astfel ca acum a venit momentul sa va cer parerile si ajutorul. Daca voi fi printre castigatori atunci proiectul va fi transformat in realitate chiar in luna octombrie.

Despre proiect

Am denumit proiectul ROMANIA SOCIALA = Membrii comunitatii pot fi ochii si urechile autoritatilor si este vorba despre: o aplicatie pe telefon, o platforma online si o campanie de informare care sa ajute la reducerea infractionalitatii in Romania.

Ce probleme rezolva?

La baza proiectului sta frustrarea mea de a nu stii pe cine sa anunt si cum sa o fac sa nu mi-o iau, atunci cand am vazut la metrou cum niste copii sunt trimisi la cersit chiar de parintii lor. Sau cum sa fac sa atentionez persoanele dintr-un autobuz in care ma aflam ca doi hoti incearca sa-i buzunareasca. Sau cui sa imi strig nemultumirea atunci, cand desi am alergat intr-un suflet la sectia de politie sa anunt ca o masina a umplut drumul de gunoaie si a plecat mai departe, desi le-am aratat la politisti poze cu dezastrul si le-am transmis numarul masinii, am primit doar o ridicare de umeri si un "Si ce sa le facem? Nu-i mai prindem acum"

De asta sistemul de acum cu sunati la Politie nu mi se pare cea mai buna solutie, nu cred ca functioneaza cu adevarat cat timp cei care depun sesizari sunt cazuri solitare. Plus ca daca esti auzit ca suni la Politie poti atrage furia agresorului sau poti pune infractorul pe fuga.

Astfel ca pentru mine si toti cei care s-au confruntat cu acest gen de nemultumiri, vreau ca aceste idei sa reprezinte puterea de a face ceva.

Practic, atunci cand te lovesti de:
- taxatori ilegali in parcari
- cersetori copii, batrani, persoane cu dizabilitati
- magazine si in special florarii care nu dau bonuri fiscale
- violenta in cuplu
- caini comunitari agresivi
- persoane care cer spaga in scoli, in spitale etc.
- persoane care arunca gunoaie pe jos sau masini care deverseaza gunoaie in natura etc
sa poti sa trimiti o sesizare spre autoritatea competenta, usor, rapid si intr-un mod silentios, ferit de pericole.

Radacina problemei in care vreau sa loveasca acest proiect este lipsa actiunii. Din lipsa de informare, de curaj, de posibilitati sau pur si simplu de lehamite fata de birocratie, oamenii raman indiferenti la probleme care rod societatea ca viermele dintr-un mar stricat. Daca oamenii vor face mii de sesizari, telefoanele vor suna si harta virtuala se va inrosi, atunci autoritatile se vor simti presate sa faca mai mult, fiindca comunitatea e vie si cere dreptate.

Care e deci solutia?

Daca ai un smartphone solutia va fi sa deschizi aplicatia, sa completezi 2-3 optiuni, sa aprobi locatia identificata automat prin GPS si sa apesi butonul trimite.


Sesizarea va ajunge sub forma de adnotare si pe o platforma online, unde, intr-o harta virtuala, se vor strange toate sesizarile efectuate, inclusiv dovezile trimise (poze, vide-ouri, inregistrari audio, informatii) pentru ca o fapta nepedepsita de autoritati sa poata fi rezolvata de comunitate (de ex cineva poate recunoaste faptasul dupa figura sau numarul masinii, sau poate copilul trimis la cersit era unul din copiii dati disparuti).

Pe aceasta harta, in timp si cu ajutorul comunitatii, or sa reiasa focarele si zonele unde sesizarile nu se rezolva aproape niciodata (zone suspect de lasate in pace de autoritati, unde avem fie o problema de indiferenta, fie de cardasie).

Pentru cei care nu au smartphone si nu isi pot instala o aplicatie, m-am gandit la o campanie de informare care le va aduce la cunostinta existenta site-ului prin care pot, la fel ca prin aplicatie, sa trimita sesizare, sa urce dovezi. Si binenteles campania va transmite cat mai multe informatii; carei autoritati sa se adreseze atunci cand vad un lucru ca cele mentionate mai sus, care sunt datele de contact pe care trebuie sa le stie, cum si unde trebuie depusa sesizarea ca ea sa aiba mari sanse de rezolvare, ce prevede legea..

Cum ma puteti ajuta?

1. Sa aduc proiectul la cea mai buna forma a lui, se gaseste aici si il mai pot edita pana pe 15 septembrie, cand se incheie inscrierile
Trimiteti-mi va rog pana atunci propuneri de cum ar putea proiectul sa fie si mai util

2. Sa starnesc interesul cat mai multor oameni pentru acest proiect, sa strang cat mai multi prieteni ai ideii
Interesul poate fi manifestat prin followers pe pagina proiectului, comentarii, prezenta pe bloguri si in social media, astfel ca va rog daca va place ideea sa participati cum puteti,
Spuneti daca v-ati aflat si voi intr-o situatie in care ati fi vrut o astfel de solutie. Spuneti asta in comentarii pe pagina proiectului, a paginii hotnews unde va aparea proiectul, pe bloguri sau in retele sociale..

3. Sa obtin votul comunitatii in perioada 16 septembrie - 25 septembrie
Probabil va fi vorba de obtinut cat mai multe voturi dar cum nu stiu sigur acum am sa va tin la curent

Ce pot castiga?

10 castigatori vor primi "câte o echipă de programatori" pentru a implementa proiectul in luna octombrie, va dati seama ce repede ar fi gata?, "un mentor", asa cum cautam, si "sustinere de marketing şi PR" , iar 5 dintre ei vor primi finanțare in valoare de 5000 dolari de proiect, suma pe care nu stiu cum altfel as putea sa o strang pentru a o investi in proiect.

Iata ca am ajuns la finalul postului, va multumesc ca ati citit, sper ca va place proiectul si ca vom sarbatori impreuna succesul lui.

Daca sunteti interesati sa propuneti propriile proiecte, aflati ca inscrierile se fac pana pe 15 septembrie astfel ca mai este timp.