Era odata un rege care s-a dus la vanatoare. Si a gasit intr-un sat o servitoare de o frumusete rapitoare de care s-a indragostit si pe care a luat-o cu el, desi ea nu vroia. In cateva zile servitoarea s-a imbolnavit si a cazut la pat doar doar sa moara. Regele s-a panicat si a inceput sa aduca medici din toate colturile sa o vindece, dar fara succes.

Regele isi pierde speranta si se roaga lui Dumnezeu care ii trimite pana la urma un medic divin care nu vindeca numai bolile trupesti ci si pe cele sufletesti. Si acest medic isi da seama imediat care era problema servitoarei: era indragostita de un aurar din satul de unde fusese aduse cu forta.

Regelui nu i-a cazut bine insa tot medicul divin avea raspunsul. I-a zis sahului sa il aduca pe aurar la curte si sa il lase sa traiasca cu servitoarea. Si i-au zis aurarului ca iscusinta lui in a lucra aurul e atat de minunata incat pur si simplu trebuie sa vina la curte. Si aurarul nu atat ca era naiv, dar cum sa refuze si bani si favoruri regesti si pe servitoare. Si a venit si trei luni au trait impreuna in pace si liniste si fericire deplina.

Insa dupa trei luni, medicul a inceput sa-i administreze aurarului mici doze de otrava, care treptat treptat il faceau sa-si piarda din frumusete si care eventual l-au omorat. Nu inainte ca servitoarea sa se "vindece" de el. Astfel ca la sfarsit servitoarea ramane cu regele si medicul se duce mai departe sa aduca fericirea si linistea in alte parti.

Explicatia mistica: regele e sufletul nostru iar servitoarea e manifestarea noastra lumeasca. Sufletul si dimensiunea noastra corporala sunt legate puternic una de alta, insa noi tindem sa ne ignoram sufletul si sa ne indragostim de lume, care e aurarul. Medicul divin e ghidul spiritual care ucide atractiile pentru a ne putea uni cu sufletul nostru.