Trilogia Millennium o reprezinta 3 carti suedeze scrise de Stieg Larsson: Barbati care urasc femeile, Fata care s-a jucat cu focul si Castelul din nori s-a sfaramat. Autorul (jurnalist si redactor) intentiona sa creeze o serie din 10 volume dar a murit in urma unui atac de cord, inainte sa termine cel de-al 4-lea volum sau sa fie macar publicat primul..


Cele doua personaje principale ale trilogiei sunt Mikael Blomkvist, un jurnalist pasionat de subiecte fierbinti, redactor la revista Millenium si Lisbeth Salander, o rockerita motociclista hackerita al naibii de buna la bataie.

Dupa aceste carti s-au realizat 3 filme suedeze, numele sub care le puteti gasi online fiind: The Girl with the Dragon Tattoo, The Girl Who Played with Fire si The Girl Who Kicked the Hornets' Nest.

Observati diferenta dintre numele cartilor si numele filmelor. Desi in carte Lisbeth era mai mult ajutorul lui Mikael, in film rolurile se inverseaza, dintr-o strategie de marketing: in afara occidentului cartile nu au avut prea mult succes, iar un titlu care incepe cu "the girl" prinde mai bine la public.

Cel mai mult mi-a placut Barbati care urasc femeile, prima parte in care cei doi protagonisti rezolva enigma disparitiei unei tinere mostenitoare dintr-o familie foarte bogata, in urma cu 40 de ani.


In trilogie o sa gasiti multe scene de violenta, ca sa stiti. La 15 ani Larsson a asistat la un viol al unei fete pe nume Lisbeth, lucru care i-a aprins dezgustul fata de violenta sexuala si care i-a marcat tema cartilor.

Pe Noomi Rapace, cea care a interpretat-o pe Lisbeth Salander, o sa o vedem la anul in Sherlock Holmes 2.