Englezii spun ca politetea trebuie introdusa in comportamentul copiilor inca inainte de a implini 5 ani. Mai tarziu va fi mult mai greu. Pana la 5 ani este, insa, mai usor, in cei dintai ani ai sai mica fiinta omeneasca fiind inclinata spre imitatie. Deci, atentie mare la comportamentul in familie in perioada cat copilul are sub 5-6 ani.

-

Ne vom descalta la intrare doar acolo unde toata lumea se descalta la intrare sau atunci cand mergem la niste prieteni apropiati sau la persoane din familie. De asemenea, cand primim oaspeti nu e indicat sa fim in sosete, ci incaltati, cel putin cu papuci.

-

Nu sunt admise in public scarpinatul in cap, pe mana, pe picior, pocnitul degetelor, scuturatul mainilor sau picioarelor.

-

Inainte de a urca dati voie celor dinauntru sa coboare. Exceptie de la asemenea comportament veti face numai atunci cand iesiti de la toaleta, dand prioritate oamenilor care intra, adica celor "in nevoie".

-

La plecarea de la o petrecere, invitatii de grad inferior nu vor spune in niciun caz "la revedere" ci "buna seara"

-

Bunele maniere recomanda ca in mijloacele de transport in comun sa nu se faca lecturi, nici macar ziare. Lecturile sunt permise in tren si in avion.

-

In orice imprejurare, la masa, intai vor fi serviti copiii, apoi femeile si in cele din urma barbatii.

-

Ce bucata servim? Si aici e o regula de baza - luam bucata cea mai apropiata de noi, fie ea cea mai mare din farfurie sau cea mai pricajita.

-

Petele de vin sau alte pete greu de scos de pe fata de masa, de pe hainele invitatilor, de pe covor sau de pe parchet trebuie curatate imediat de gazda. "Autorul" acestor pete va ajuta gazda la operatiunea de curatare.