Mai intai trebuie sa te hotarasti asupra numelui site-ului si daca doresti sau ai nevoie de un site care sa se termine in .ro, .com, .eu ...

Sa spunem ca ai gasit numele, de ex numedomeniu.ro

Urmatorul pas este sa verifici in baza de date whois daca acest nume pentru site este disponibil.

Site-ul pe care il recomand atat pentru verificarea disponibilitatii numelui cat si pentru achizitionarea domeniului este http://www.rotld.ro/ ce apartine Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica.

Daca ai verificat si numele site-ului la care te-ai gandit apare ca disponibil atunci continua cu urmatorul pas: Inregistrare Domeniu Nou.

Completeaza pas cu pas cererea pentru acel domeniu si apoi apasa butonul trimite cererea de inregistrare.

Vei primi pe mail o factura, suma variind intre 180 si 190 de lei in functie de cursul dolarului din ziua in care completezi cererea.

Noteaza-ti numarul facturii si data ce apar in mail si te duci cu ele cu un act de identitate si cu banii la sediul ICI, Bd. Maresal Al. Averescu nr. 8-10, sector 1, Bucuresti (la cativa pasi de intersectia dintre linia tramvaiului 41 cu linia autobuzului 300, repectiv Bd. Ion Mihalache - fostul 1 Mai)

Casieria unde trebuie sa achiti se afla la Etajul 3, Cam 313, programul fiind:
Luni: 9.00-18.00
Marti-Joi: 9.00-16.00
Vineri: 9.00-13.30

Platesti, semnezi si vei primi factura care va dovedi faptul ca ai cumparat acel nume de site.

---

Mai departe ai nevoie de site-ul propriu zis, urmand acesti pasi pana acum ai cumparat doar numele. Exista mai multe variante pentru a crea un site:

1. Daca detii cunostinte de html sau alte limbaje de programare poti sa iti creezi singur site-ul.

2. Daca nu dispui de bani dar te pricepi cat de cat la navigarea pe Internet ar fi o idee sa iti deschizi un blog. Cu putina creativitate poti folosi blogul pentru a transmite ceea ce doreai sa spui pe site.

Exista diferite platforme de bloguri care permit crearea si gazduirea unui blog intr-un mod simplu si mai ales gratuit. Recomand blogspot.com sau wordpress.com. Odata creat blogul poti redirectiona domeniul cumparat de tine catre numele blogului.

3. Daca dispui de cativa bani - spre exemplu 500 de lei si crezi ca ai putea sa te descurci cu utilizarea unui panou de administrare a unui site atunci poti lua in considerare achizitionarea unui site CMS. O oferta buna ce vine si cu manual de utilizare a site-ului gasiti la http://www.dakai.ro/

4. Daca dispui de mai multi bani - peste 1500 de lei atunci incepe sa cauti acea firma care iti poate construi site-ul asa cum doresti tu. Atentie - foarte multe firme au preturi exagerate desi serviciile lor nu sunt cu mult mai diferite decat cele ale firmelor cu preturi de bun simt. Vezi ce alte site-uri au creat, ia legatura cu fostii lor clienti, vezi daca au respectat termenele, daca au comunicat bine.. Si aici i-as recomanda tot pe cei de la http://www.dakai.ro/

---

Pasii finali.. Daca ai cumparat numele domeniului si site-ul este finalizat atunci ti-a mai ramas doar sa pui site-ul online pentru ca oamenii sa il poata accesa. Pentru aceasta trebuie sa gasesti o firma de gazduire (hosting) care sa iti ofere spatiul de care ai nevoie, lungimea de banda, numarul de adrese de e-mail..

Odata site-ul fiind functionabil trebuie sa il faci cunoscut prin cat mai multa promovare.

Mult succes