MARCHIT'AN s. m., marghidan, marchidan - Negustor (ambulant) de maruntisuri din trecut; coropcar, bocceagiu, marfagiu, tolbas.

A BĂNĂNĂÍ vb., balabani, balalai, balangai - A (se) deplasa într-o parte şi într-alta, adesea cu mişcări legănate, şovăitoare; Fig. (Fam.) A se trudi, a se lupta cu cineva sau cu ceva; a se certa, a se ciorovăi.

ELUCUBRÁŢIE s. f., Combinaţie haotică de elemente absurde, aberaţie ; (Rar) Lucrare compusă, cu multă osteneală şi multă răbdare, lucrând ziua şi noaptea.

DE FACTO, expresie din limba latina, in dreptul international acest "de fapt" caracterizeaza recunoasterea incompleta de catre un stat a unui alt stat sau guvern, care nu atrage stabilirea de relatii diplomatice si are un caracter provizoriu.

DE IURE, expr lb latina - "de drept", spre deosebire de de facto, inseamna recunoasterea deplina de catre un stat a unui alt stat sau guvern

DE PLANO, expr lb latina - "automat"

SÚI-GÉNERIS expresie lb latina - "datorita propriului drept"; [Lucru] ce se afla asezat intr-o clasa proprie doar lui.; adj. invar. Special, original, particular; unic în felul său. ( Exemplu: Uniunea Europeana este considerată a fi o construcţie sui generis, situându-se între federaţie şi confederaţie. )

PENURÍE s. f., lipsă a mijloacelor de existenţă; sărăcie; lipsă a unor materii prime, mijloace energetice
; criză. ( Exemplu: In cazul unei evictiuni externe se poate vorbi despre o penurie, lipsa de moneda, pe piata internationala datorata investitiilor speculative atrase de cresterea dobanzii. )

EVICŢIÚNE, s.f., (Juridic) Deposedare de un lucru obţinut legal, suferită în urma unei sentinţe sau a unui drept exercitat într-un anumit fel de cineva.

COEZIÚNE s. f. 1. forţă de atracţie care se exercită între particulele (molecule, atomi, ioni) de acelaşi fel ale corpurilor. 2. (fig.) legătură strânsă, de ordin interior; stare emergentă a unui grup, care se referă la dorinţa membrilor unui grup de a fi împreună. (Ex: Fondurile UE sunt reorientate spre competitivitate si coeziune sociala.)

SUSTENABILITATE (nu se gaseste in DEX) - viabilitate, durabilitate, rezistenta, trainicie.

SUBSIDIARITÁTE, s.f., Concept socio-politic, managerial şi cibernetic potrivit căruia problemele apărute la un moment dat, într-o organizaţie sau un sistem, sunt soluţionate la cel mai apropiat nivel decizional al acestora.

A INCUMBÁ vb. I. intr., (Despre sarcini, obligaţii) A se impune, a reveni cuiva.