Butterfly e o tanara frumoasa, ce se trage din neam bogat de pe colinele Nagasakiului, cumva ajunsa in saracie si in postura de gheisa. Un american, B.F. Pinkerton o ia de sotie, aceasta aderand la religia lui, fiind astfel renegata de rude si cunoscuti. Singura care ii ramane alaturi dupa ce sotul ei pleaca in lunga-i calatorie, este Suzuki, servitoarea fidela a familiei.

(Fun facts:
Madama Butterfly este jucata de Madeleine Pascu, in varsta de cel putin 30, astfel ca nu poate fi decat amuzant urmatorul dialog din primul act:

Pinkerton: Dar cati ani ai?
Madama B: Hi hi hi. Ghici
Pnkerton: 10?
Madama B: Hi hi hi. Mai pune
Pinkerton: 20?
Madama B: Hi hi hi. Mai putin. Cin'sprezece. Hi hi hi)

Inainte sa plece, Pinkerton ii spune lui Butterfly (care nu am inteles de ce avea dinainte nume american daca ea era japoneza) ca o sa se intoarca atunci cand o sa-si faca randunica cuib, adica la primavara. Pana in actul 2 isi fac de vreo 3 ori randunicile cuib si ea nu primeste nici un semn de la el.

Lumea incearca sa o faca sa inteleaga ca el a parasit-o dar ea pastreaza vie sentimentul de incredere in reintoarcerea sotului ei. Pentru ca il iubeste si inca mai spera ca el va reveni, Butterfly refuza avansurile barbatilor bogati care se ofera sa aiba grija de ea (nici in Japonia nu cresc banii in bonsai), preferand sa duca un trai simplu dar cinstit.

Intr-un sfarsit vine un cunoscut american sa-i aduca veste lui Butterfly despre sotul ei. Ei nu-i trebuie sa stie decat daca e bine, dar din ce ii spune el e clar ca vestea pe care o aduce nu e a buna. Cand afla ca Pinkerton s-ar putea sa nu se mai intoarca niciodata, Butterfly aduce dintr-o alta camera surpriza in varsta de trei anisori, fiul americanului.

Sfarsitul nu vi-l zic, dar e posibil ca Butterfly sa se sinucida dupa ce Pinkerton vine insotit de noua lui sotie americana si incearca sa ii ia baiatul. Sau poate nu. :)