"Internetul inseamna cunoastere"

Ma ingrozesc putin de fiecare data cand aud pe cineva vorbind despre Internet in nume de rau; ca statul pe net e o pierdere de timp, ca te rupe de realitate, te tampeste, creeaza dependenta, ca e radacina tuturor relelor, o forta malefica.. Bu hu hu! Ma ingrozesc nu de Internet, ci de cat de putine stie vorbitorul despre accesul la informatie. Despre accesul rapid, mondial, interactiv. Despre informatia care aduce cunoastere.

"Cunoasterea inseamna putere"

La o adica, la fel ca si televizorul, Internetul nu e decat un alt mijloc de transmitere a informatiei, o unealta care intrata in mana oamenilor poate sa aduca mult bine, sau mult rau. Poti sa pierzi timp si concentrare, sau poti sa iti sporesti productivitatea si eficienta. Totul depinde doar de utilizator. Iar daca tu-mi spui ca Internetul nu te ajuta cu nimic, "Honey, you're doing it wrong".

Mini ghid de utilizare inteligenta a Internetului

1. Descopera

Cand stii exact ce te intereseaza, cea mai rapida modalitate de a descoperi raspunsul e sa apelezi la un motor de cautare precum Google, Yahoo, MSN sau Live Search. Cand stii cam care sunt domeniile de interes si vrei sa verifici periodic noutatile, atunci apelezi la Reddit, Digg si Del.icio.us., care aduc in primele randuri stirile ce se dovedesc de cel mai mare interes pentru utilizatori. Daca iti plac surprizele, Stumble, pe un principiu asemanator precedentelor, iti deschide o pagina interesanta la intamplare.

2. Invata

Incep cu TED, o platforma prin care ideile unora dintre cei mai creativi oameni din lume isi fac drum catre public, in principal sub forma de discursuri. How stuff works si Ehow sunt dintre site-urile care contin o cantitate enorma de informatii, care iti explica in mare cum faci lucrurile sa mearga. Wikipedia, o enciclopedie online ce poate fi liber modificata. De la MIT, unde studentii sunt vazuti ca cei mai destepti dintre cei mai destepti, avem de citit cursuri gratuite si de vazut filmuletele de la ore. In acelasi spirit, acces la informatie fara niciun fel de restrictii mai ofera si UCBerkely, prin videoclipuri. Alte lectii online se mai gasesc si pe TeacherTube, iar pentru iubitorii de carti, resursele celei mai vechi si consistente biblioteci digitale se pot accesa prin Proiectul Gutenberg.

3. Organizeaza-te

Cu Google Reader afli si accesezi printr-o singura pagina cele mai noi articole de pe bloguri si alte publicatii de pe internet. Tot prin casuta de gmail organizam informatia cu Google Notebook si Google Calendar. Si Bloglines se pricepe la adunat feed-urile RSS. Bookmarksurile reprezinta o scurtatura utila catre ce ai nevoie sa accesezi rapid sau constant, precum DEXul online, traduceri rapide, Youtube sau Imdb. Ca remindere bune de pus pe desktop, cele mai prietenoase le gasesc pe Hottnotes.

4. Socializeaza

Pnetru a pastra contactul cu prietenii, colegii si alte cunostinte exista mereu Facebook, MySpace (ideal pentru lansare ca artist) si LinkedIn (mai profesional). Pentru viata in imagini avem flickr, pentru upload la orice fel de document scribd, iar pentru amatorii de prezentari avem Slideshare. Ca retele sociale educationale cele mai pro sunt momentan Ning si Wikispaces.

Urmatorul pas presupune sa actionezi in a-ti fructifica munca si cunostintele dobandite. Poti face asta prin a incepe o afacere online sau pur si simplu prin a avea performante la un alt nivel in domeniul in care activezi. Regula de aur e in principiu sa valorifici cat mai bine timpul pe care il petreci online si sa fii tu cel care se foloseste de Internet si nu invers.