SPARTANS! WHAT IS YOUR PROFESSION?
300 * HA-OOH! HA-OOH! HA-OOH!

Traducerea la HA-OOH! HA-OOH! HA-OOH! se gaseste scrisa frumos in urmatoarea carticica:
Statul spartan. Statul atenian de Xenofon

Cum li se acorda atentie inca dinainte de nastere, ce fel de educatie primeau, despre exercitiile lor fizice zilnice si despre celalat exercitiu public: HA-OOH! HA-OOH! HA-OOH!. Glumeam,.. virtutea.

Stiai ca de exemplu, spartanii incurajau furtul? Tinerii erau mai mult decat bineveniti sa se serveasca cu tot ce vroiau dar nu le apartinea, fiindu-le astfel testate iscusinta, creativitatea si agilitatea. Numai cei prinsi erau pedepsiti deoarece nu fusesera in stare sa fure ca lumea.

De asemenea, sistemul era astfel gandit incat averea baneasca iti cauza numai probleme. Monedele erau asa mari ca se transportau in care si orice imbogatire era vizibila cu ochiul liber si atragea suspiciuni. Adevarata ta valoare era data de trupul si spiritul tau.

Spartanii porneau la razboi numai bine dispusi, energici, pregatiti de acte curajoase. Paza pe timp de razboi se concentra in interior, asupra prietenilor si numai cateva iscoade erau trimise sa afle de stirea inamicului. Pregatirea era pe primul loc. Tehnicile de lupta erau puse la punct pana la cel mai mic amanunt..




Despre atenieni am descoperit mai multe in urmatoarea lectura:
Statul Atenian de Aristotel.

Nu stiu altii cum sunt, dar eu nu eram pregatita pentru rundele de ras pe care le-am tras citind cartea asta. :P

Aristotel avea clar o simpatie pentru viata din Atena in timpul lui Pisistrate si o antipatie fata de politica lui Pericle si a demagogilor care l-au urmat pe acesta. Mai intai sa va zic partea serioasa. In Atena poporul avea puterea (Vox populi, vox dei), democratie in toata regula. Aveau suprematie pe mare si toate avantajele care reies de aici, inclusiv limba si traiul cosmopolit.

And now.. Ce ne povesteste Aristotel.

Gluma lui Megacle: Stie astia cine e Atena?
Dupa sase ani de cand a reusit sa il alunge pe Pisistrate, Megacle se gaseste obligat de conjunctura politica sa il aduca pe om inapoi. Cade la invoiala cu o conditie: Pisistrate sa ii ia fata de sotie. Si coace Megacle un plan cu care il aduce pe P. inapoi: raspandeste zvonul ca ZEITA ATENA il readuce pe P., gaseste o femeie frumoasa si inalta (o florareasa de pe altundeva) si o aduce la Atena impreuna cu P. Poporul cade in adoratia zeitei.. florarese si a insotitorului ei..

Gluma lui Pisistrate: Da' ce-am innebunit?

Dupa ce se intoarce el asa in adoratie, refuza sa o ia in casatorie pe fiica lui Megacle. Si e alungat iar. (eu zic ca probabil fuge direct inapoi in bratele lui Solon :D)

Gluma lui Pisistrate 2: Ma scuzati, sunt regusit..
Pe cand trecea el in revista oamenii inarmati, incepe sa tina poporului o cuvantare, insa vorbeste dinandins foarte incet. Oamenii incep sa strige ca nu-l aud si el ii imbie sa se suie pe coasta Acropolei unde isi desfasoara in continuare cuvantarea. Oameni pusi de el fura toate armele lasate de multime. Dupa cuvantare Pisistrate, care mi-a devenit si mie simpatic intre timp, le zice calm ce s-a intamplat si ii sfatuieste sa se duca fiecare acasa ca are el grija de stat. Asa devine Pisistrate conducator. :)

Gluma lui Cleofon: Eeeeu nu sunt.. hac! deeee acord hac!
Lacedemonienii se hotarasc sa se retraga din Deceleia si sa faca pace si inainteaza oferta statului spartan. Multimea face o mare greseala si respinge frumoasa si convenabila oferta la sfatul lui Cleofon.. beat turta.

Foarte dragute cartile, dar nu m-am hotarat inca ce fac cu licenta..