O carte in care Tracy Chevalier reconstruieste perioada istorica a anilor in care arta era considerata cea mai distinsa doamna a societatii si in care descoperim o posibila rezolvare a misterului din jurul pictorului olandez Johannes Vermeer si a tabloului reprezentand o tanara cu.. da, ati ghicit, un cercel de perla. :)

Autorul inventeaza o poveste in care o tanara servitoare a casei, Griet, il seduce cu frumusetea si inocenta ei pe Vermeer. Intimitatea care se produce intre tanara de 16 ani (a carei voce naratoare ne poarta de-a lungul povestii) si pictorul casatorit si cu copii de varsta apropiata de a ei, provoaca turbulente in interiorul caminului acestuia.

Griet m-a cucerit prin firea calma si inteligenta ei. Ea devine pe rand asistenta, modelul si apoi confidenta lui Vermeer. Romanul nu e foarte erotic dar e plin de culori si de nunate ce sugereaza o anumita obscenitate a lucrurilor. Totul este insa numai un produs al imaginatiei pentru ca despre tanara din tabloul artistului nu se cunoaste nici pana in ziua de azi mai nimic.

Cum de asemenea nu se cunoaste nici cumparatorul lui initial, semnificatia turbanului si nici daca cercelul era intr-adevar o perla.