Prima oara cand am auzit numele lui Schiele a fost ascultand o melodie de-a lui Mylene Farmer, Je te rends ton amour. Cum il numea singurul stapan al sufletului ei mai intai am banuit ca e vorba de unul din amantii ei, ca mai apoi sa aflu ca a fost un pictor.

Orfan de la 15 ani, absolvent al Academiei de Arte Frumoase, Egon Schiele a fost fermecat si inspirat de Gustav Klimt, celebru pentru Sarutul,

recunoscut ca o "icoana a iubirii"),
de Wally - iubita,

Edith - sotia,

de copii,

si de propriul sau fizic si psihic


Cea mai frumoasa lucrare, preferata mea de altfel, trebuie sa fie "Imbratisarea" (Indragostitii II).

Muschii incordati, parul ca in bataia vantului, dungile parca nelinistite induc senzatia de miscare ca si cum am asista la infaptuirea acelei apropieri intime. Trec cu ochii peste tablou si il vad sarutand-o din nou, strangand-o in brate si pe ea frematand sub el.
Mi-a starnit curiozitatea pozitia mainii femeii care de fapt era un semn caracteristic lui Schiele pentru autoportrete.

La polul opus, cea mai neinspirata lucrare o consider a fi "Fatada" (Fereastra). Desenam lucruri mai frumoase la 3 ani cu rujurile pe oglinda, legata la ochi.

Interesanta mi se mai pare si "Case in Krumlov" Orasel V

in care casele prind chipuri omenesti, discutand speriate ca si cum ceva ingrozitor urmeaza sa se abata asupra orasului. Sunt curioasa in legatura cu istoria locurilor din acei ani.

Acelasi critic care afirma ca in pictura "Doua fete" (Pereche indragostita)

Schiele demonstreaza stapanirea perfecta a tehnicii acuarelei, fara sa fie ironic, afirma ca in tabloul "Mama cu doi copii III"

artistul se apropie de tema maternitatii cu mai mult optimism.
Nu pot sa nu ma intreb; zambetele inexistente de pe fata celor trei, fata palida si trasa a mamei, imbracamintea ei ca un giulgiu SAU fundalul negru i-au dat criticului senzatia de optimism?! :)

Printre nelamuriri se afla si simbolistica tabloului denumit de pictor "Pereche ghemuita" in care apare Schiele, o femeie (care nu e nici Wally, nici Edith si nici o fetita :p) si un baietel.

Desi dupa moartea artistului tabloul a primit titlul actual "Familia", nu sunt convinsa de faptul ca mesajul e atat de simplu. Interpretarea mea ar fi ca in tablou sunt de fapt Schiele, mama lui si Egon in ipostaza de copil.

Egon Schiele

a murit la varsta de 28 de ani, la trei zile dupa decesul sotiei lui insarcinata in cea de-a sasea luna, rapusi cu totii de gripa spaniola.

Printre lucrari se regasesc peste 100 de autoportrete, un numar impresionant pentru scurta perioada de timp in care a trait. Desi, in aceasta scurta perioada, Schiele a reusit sa se impuna ca un pictor profund, "un desenator si un colorist inegalabil", un artist de frunte.