Regina de Gheata

a lui Alice Hoffman.. jocul elementelor primordiale, dorinte secrete - reci ca gheata sau fierbinti ca focul, o mama care a plecat fara a se mai intoarce, un frate logic intr-o lume ilogica, un fulger care te poate omori sau te poate trezi la viata dar dupa care nimic nu mai e ca inainte.

"Eram regina de gheata care vroia sa arda de vie. Voiam sa o iau pe calea plina de pietre care trecea prin padurea de cenusa. La capatul drumului gaseam ceea ce orice fiinta din poveste isi dorea. Nu perle, nu regate, nu aur. Eu cautam ceva mai bun decat asta. Adevarata comoara. Adevarul adevarat."

Traind cu ferma convingere ca dorinta ei a pus capat vietii mamei sale, femeia a carei viata va fi marcata de o lovitura de fulger, intra pe rand dintr-o lume in care sentimentele sunt inutile, intr-una in care descopera importanta lucrurilor marunte odata pierdute, unde invata sa aprecieze si sa-si doreasca mai multa culoare, apropiere, simtire.

Relatia ei cu misteriosul Lazarus e una fantastica in care femeia de gheata intlaneste un om de foc, apropierea lor fiind pe cat de intensa pe atat de sexuala. Apa e singurul element in care cei doi se pot contopi fara ca pielea ei sa fie arsa iar gheata e singurul mod de a stinge un sarut.

Intorsaturile, secretele, lumea intunecata a oamenilor loviti de fulger, transforma o simpla poveste ireala intr-o lectura captivanta care iti reaminteste de semnificatia clipei pe care o traiesti si de posibilitatea ca totul sa se schimbe in doar cateva secunde.

"Descifreaza un om si este al tau pentru totdeauna, fie ca-ti place sau nu"